Iohannis somează Guvernul să-și revină din visul naționalizării Pilonului II

Șeful statului, Klaus Iohannis, a purtat luni, cu președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, un dialog la distanță pe problema Pilonului II.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că îi somează pe guvernanţi să clarifice o dată pentru totdeauna care este intenţia lor legată de Pilonul II de pensii, având în vedere „ping-pongul de declaraţii” făcute pe acest subiect.

Ping-pong de declarații

„Am observat, recunosc, cu multă îngrijorare ce se întâmplă şi nu numai de acum. A fost parcă chiar la învestirea nu ştiu cărui guvern PSD, că au fost multe, cred că Guvernul Tudose, când exact înainte de depunerea jurământului, în cadrul audierilor în Parlament cineva făcuse afirmaţia că se desfiinţează Pilonul II”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

„Iată că de atunci a apărut un ping-pong de declaraţii, ba se desfiinţează, ba nu se desfiinţează, ba se naţionalizează, ba nu se naţionalizează, ba se suspendă, ba nu se suspendă. Este foarte, foarte îngrijorător, această abordare este, deja, la limita unei guvernări diletante, foarte toxice şi îi somez pe guvernanţi să-şi revină, să clarifice odată pentru totdeauna care este intenţia lor legală de Pilonul II, fiindcă aici nu este vorba de nişte bani care sunt ai statului sau bani publici, sunt bani privaţi, sunt banii oamenilor care contribuie la Pilonul II şi nu poţi să te joci cu aşa ceva”, a menționat șeful statului.

El crede că există o chestiune care trebuie clarificată şi planificată pe termen lung.

„Nu plăteşte nimeni o contribuţie la pensie ca să primească banii a doua zi şi riscul cel mai mare pe care îl văd aici este ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta şi a gestiona sistemul de pensii şi lumea deja începe să-şi pună întrebări. Aşa nu se poate, este nevoie de o clarificare fermă, sper eu o clarificare în sensul că PSD nu se atinge de aceşti bani şi atunci lucrurile se pot clădi mai departe”, a arătat Iohannis.

Bani publici sau bani privați

Liviu Dragnea, liderul PSD, a declarat că o decizie va fi luată numai în urma unei analize.

„În momentul în care se va face acea analiză și dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenție pusă în programul de guvernare, și anume să se creeze o perioadă de opțiune pentru fiecare cetățean, plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendată – asta va fi ca rezultat al analizei și după o discuție cu administratorii privați ai banilor publici din fondurile din Pilonul II ca să nu se încurce calculele”, a declarat Dragnea, potrivit Agerpres.

El a mai spus că în Pilonul II de pensii nu sunt bani privaţi.

„Deci, în primul rând, nu este vorba de bani privaţi, pentru că poate unii oameni aşa înţeleg, pentru că poate în mod deliberat se comunică aşa. Aici este vorba de contribuţiile pe care toţi le avem la sistemul de pensie, care merg în bugetul asigurărilor sociale de stat – 3,75% din această sumă merge la pilonul II. Deci nu se naţionalizează pilonul II şi nu se înlocuieşte această contribuţie, această parte de 3,75% din tot bugetul de pensie cu impozitul pe venit, cu o cotă din impozitul pe venit, aşa cum am înţeles că acest domn de la Comisia de Prognoză a propus”, a mai spus președintele Camerei Deputaților.

Proiectul care vizează suspendarea plăţii contribuţiilor pentru pensiile administrate privat, Pilonul II, în perioada 1 iulie – 31 decembrie, ar fi o propunere a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP). Olguţa Vasilescu. ministrul Muncii, sustine că legea pensiilor va fi pusă în dezbatere la finalul actualei sesiuni parlamentare, cel mai probabil în luna iulie.

Articolul precedentCe caută angajatorii și ce doresc angajații, de nu se întâlnește cerea cu oferta
Articolul următorUber, amenințat cu sancțiuni. „Taxi prin smartphone”, numai cu autorizare

Comments are closed.