Avertisment sumbru: prețurile vor continua să crească în acest an cu aproape 10 procente. Prognoza vine de la experții uneia dintre băncile comerciale de la noi, iar aceștia susțin că nici anul viitor nu vom scăpa de scumpiri. Între timp, datele oficiale arată că inflația a scăzut ușor, dar acest lucru nu se vede și la raft. Mai mult, specialiștii atrag atenția că ne confruntăm cu un nou fenomen: inflația ascunsă. Asta se întâmplă atunci când un retailer păstrează prețul unui produs, dar scade gramajul. 

Scăderea ușoară a inflației este nesemnificativă la raft, iar experții prognozează că până la finalul anului prețurile vor continua să crească cu 9,9%.

Potrivit datelor oficiale, în luna septembrie, inflația a scăzut ușor și a ajuns la 8,8%, față de 9,4% în luna precedentă. Cu toate acestea, datele arată că plătim mai mult pentru ouă, zahăr, lactate și carne. În multe piețe, prețurile legumelor rămân ridicate. De exemplu, un kilogram de vinete poate ajunge la 8 lei, un kilogram de dovlecei poate depăși pragul de 7 lei, iar prețul unui kilogram de castraveți variază între 4 și 7 lei.

Datele statistice arată doar că ritmul de creștere al prețurilor încetinește, dar prețurile continuă să crească.

În această situație, mulți oameni cumpără mai puțin.

Între timp, ne confruntăm cu un alt fenomen: inflația ascunsă.

Specialiștii spun că inflația ascunsă înseamnă că un retailer scade gramajul unui produs, dar păstrează același preț. Fenomenul a luat amploare în ultima perioadă, însă este greu să ne dăm seama. Puțini dintre noi verificăm gramajele produselor în momentul în care facem cumpărături.

Potrivit BNR, am putea încheia anul cu o inflație de 7,5%.

Articolul precedentCiolacu face shopping de weekend: „Am luat ce aveam nevoie”. Care este totalul de pe bonul de cumpărături
Articolul următorRăzboiul din Israel ar putea arunca în aer economia mondială! Avertisment cutremurător al experților

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau