Parlamentul european a aprobat acordurile de liber schimb şi de protecţie a investiţiilor dintre UE si Singapore, servind drept model pentru acorduri ulterioare între UE şi tarile din sud-estul Asiei

 

Acordul de liber schimb, aprobat de Parlament cu 425 de voturi pentru, 186 împotrivă şi 41 de abţineri, va elimina practic toate tarifele între cele două părţi pe parcursul următorilor cinci ani.

Acordul va oferi posibilitatea de liber schimb în domeniul serviciilor, inclusiv pe piaţa de retail bancar, va proteja produse unice europene, printre care şi vinurile româneşti (acoperite de indicaţiile geografice protejate) şi va deschide piaţa de achiziţii din Singapore companiilor europene. Acordul include de asemenea şi o consolidare a drepturilor muncii şi de protecţie a mediului, o componentă de importanţă deosebită pentru Parlament.

Piatră de temelie pentru Asia

Fiind primul acord de liber schimb bilateral dintre UE şi o ţară membră a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), înţelegerea poate servi drept model pentru acorduri de schimb ulterioare între cele două regiuni, într-un context în care UE nu se mai poate baza pe Statele Unite ca partener comercial, potrivit rezoluţiei ce însoţeşte acordul (adoptată cu 431 de voturi pentru, 189 împotrivă şi 30 de abţineri).

În acelaşi timp, Parlamentul a mai votat două documente: un acord de protecţie a investiţiilor (adoptat cu 436 de voturi pentru, 203 împotrivă şi 30 de abţineri), care prevede un sistem judiciar format din judecători independenţi însărcinaţi cu soluţionarea litigiilor dintre investitori şi ţările implicate, şi un acord de parteneriat şi cooperare (adoptat cu 537 de voturi pentru, 85 împotrivă şi 50 de abţineri), care lărgeşte scopul colaborării dincolo de schimburile comerciale.

„Parlamentul a demonstrat angajamentul său în favoarea unui sistem comercial bazat pe reguli: UE menţine un comerţ echitabil şi liber. Acest acord comercial nu va consolida doar accesul UE pe piaţa din Singapore, ci în spaţiul mai larg al regiuni ASEAN, asigurând în acelaşi timp protecţia lucrătorilor şi a mediului înconjurător. Acordul de protecţie a investiţiilor include abordarea reformată propusă de UE şi va înlocui actualele acorduri între statele UE şi Singapore, care includ mecanismul de soluţionare a litigiilor între investitori şi state”, a declarat David Martin (S&D, UK), raportor pe acordurile de liber schimb şi protecţie a in vestiţiilor.

Următoarele etape

Atunci când Consiliul va aproba acordul comercial, acesta va intra în vigoare în prima zi a celei de-a doua luni ce urmează adoptării. În cazul acordurilor de protecţie a investiţiilor şi celui de parteneriat şi cooperare, este necesară întâi ratificarea de către statele membre.

Singapore este pe departe cel mai mare partener al UE din regiune, reprezentând aproape o treime din schimburile de bunuri şi servicii între UE si ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi aproximativ două treimi din investiţiile intre cele doua regiuni. Peste 10.000 de companii europene au birouri regionale în Singapore.

Articolul precedentEfectul Brexit: Marile companii se grăbesc să părăsească Marea Britanie
Articolul următorStudiu: şapte companii din zece sunt împotriva OUG 114