Transportul rutier de mărfuri: Avem volum mic, dar suntem în Top 5 creșteri

România are un volum mic al transportului rutier de mărfuri, dar a realizat a cincea creștere din Uniunea Europeană în 2017.

Transportul rutier de mărfuri în UE, exprimat în tone-kilometri (tkm), a crescut anul trecut cu 4,5% față de 2016, arată datele Eurostat.

Între 2013 și 2017, creșterea a fost de 11,8%.

Patru state membre au înregistrat în 2017 o creștere de peste 15% a transportului rutier de mărfuri: Lituania (+ 26,2%), Cipru (+ 17,5%), Grecia (+ 15,5%) și Polonia (15,3%).

În acest top, România ocupă locul 5, cu 13,6%.

În schimb, cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Belgia (-13,4%), Cehia (-12,0%) și Estonia (-7,8%).

În ceea ce privește proporția totală de tone-kilometri a transportului rutier de mărfuri atribuită statelor membre UE în 2017, Polonia a avut cea mai mare cotă (18%), urmată de Germania (16%), Spania (12%), Franța (9% ), Marea Britanie (8%) și Italia (6%).

Toate celelalte state membre au avut procentaje sub 4% și formează în total 31% din totalul la nivelul UE, România aflându-se în această categorie.

Parcul auto din România, tot mai mare

În trimestrul al treilea al acestui an, față de același trimestru al anului trecut, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au crescut cu 11,5%, până la 29.633 de unități, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică (INS).

Au fost înregistrate creṣteri la toate categoriile de vehicule pentru transportul mărfurilor, cea mai semnificativă fiind la categoria remorci ṣi semiremorci cu 23,5%, până la 9.299 de unități.

Sursa datelor este Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (DRPCÎV) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Risc de infrigement

Avem însă și probleme la acest capitol: dacă nu scumpim rovinietele la transportul de marfă, riscăm infrigement-ul.

Ministerul Transporturilor propune un proiect de act normativ în acest sens.

“Măsura se adresează doar transportatorilor rutieri de mărfuri cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și trebuie aplicată pentru a respecta Directiva europeană 1999/62/CE. Aceasta trebuia transpusă în legislația națională încă de la 1 martie 2014”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Transporturilor (MT).

“Termenul nu mai poate fi amânat pentru că există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României”, menționează documentul citat.

Articolul precedentTranzacție spumoasă: Alexandrion preia Cramele Halewood, producător de vinuri și spumante
Articolul următorStudiu UE: Românii petrec cel mai puțin timp la shopping, doctor, coafor

Comments are closed.