Un studiu al Fondului Monetar Internaţional indică  investițiile eficiente în infrastructurile publice pentru o pârghie de redresare economică robustă în urma crizei generate de pandemia de COVID-19, potrivit unei informări a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În condițiile în care resursele financiare sunt limitate, guvernele trebuie să cheltuiască eficient banul public, cu preponderență spre proiecte vitale. Pentru aceasta, țările au nevoie de o guvernanță bună a proiectelor de infrastructură, ceea ce presupune existența unor instituții publice, robuste și cadre corespunzătoare pentru a aloca și implementa infrastructuri de calitate ridicată, notează FMI.

Analiza instituției financiare arată că, în medie, țările irosesc aproape o treime din banii investiți în infrastructură ca urmare a ineficienței. În cazul țărilor emergente, categorie din care face parte România, procentul de ineficiență a cheltuielilor în infrastructură ajunge la 34%, în timp ce în țările emergente este de 50%, iar în cele dezvoltate de 15%. Estimarea FMI că, în orice dintre situații, pierderile s-au putea reduce la jumătate printr-o guvernanță mai bună a proiectelor de infrastructură.

Astfel, după cum susţin experţii FMI, sunt necesare practici inovative pentru depășirea acestor probleme, cum ar fi: controlul corupției; administrarea și reducerea riscurilor fiscale, integrarea etapelor de planificare și bugetare; și aplicarea de practici solide în ciclul de investiții publice, inclusiv în etapa de selectare a constructorilor.

Alți factori care pot îmbunătății guvernanța proiectelor de infrastructură sunt importanța menținerii și administrării activelor de infrastructură și construirea rezilienței împotriva schimbărilor climatice. Nu este suficient să existe proiecte bine concepute, ci trebuie acordată atenție și funcționării eficiente în practică, mai notează FMI, potrivit ASF.

Articolul precedentNou maxim istoric pentru euro – 4,85 lei
Articolul următorSuciu (BNR): Devalorizarea leului e un fenomen normal, se va echilibra repede dacă nu sunt derapaje ale cheltuielilor