Stafia Lehman Brothers bântuie, încă, Europa

Ecoul falimentului răsunător al băncii Lehman Brothers se face încă auzit în lumea financiară și mare parte din statele industrializate nu au reușit să-și revină complet din criză. Stafia Lehman Brothers bântuie Europa, iar aceasta se va vedea tot mai pregnant în discuțiile din reuniunea Băncii Centrale Europene, programată pentru 14 septembrie.

În condițiile în care unele economii mari din zona euro nu au revenit la nivelul anterior crizei, BCE retrage extrem de lent măsurile de stimulare, iar președintele acesteia, Mario Draghi, va promite din nou un sprijin substanțial, o perioadă lungă de timp, pentru a susține continuarea redresării, scrie Reuters.

La suprafață, economia europeană pare sănătoasă. Creșterea este în al șaselea an, rata angajărilor se află la un nivel record. Salariile au început să crească, iar inflația este pe cale să se apropie de ținta de 2% a BCE, la sfârșitul deceniului.

Acești indicatori vor fi suficienți pentru ca Draghi să întărească așteptările de înjumătățire a achizițiilor de obligațiuni în luna octombrie, urmând ca programul să se încheie la sfârșitul acestui an.

Totuși, este improbabil ca investitorii să de atenție acestui limbaj, întrucât au luat deja în calcul încheierea programului de stimulare. În schimb, atenția se va concentra pe inflația scăzută, turbulențele politice și semnele de slăbiciune economică, pe fondul războiului comercial dintre marile puteri.

Toți acești factori au potențialul să deturneze creșterea și să facă mai complicată ieșirea BCE din era dobânzilor foarte scăzute.

”Incertitudinile legate de complianța fiscală a Italiei au crescut puternic, discuțiile nerezolvate pentru Brexit se apropie de termenul limită, tensiunile comerciale cu Statele Unite au escaladat, iar volatilitatea de pe piețele emergente este în creștere”, au afirmat economiștii UBS într-o notă adresată clienților.

În consecință, BCE va oferi o conferință de presă conciliantă. Creșterea economică este ritmul anticipat de BCE pentru acest an, iar inflația de bază, un indicator major pentru banca centrală, a încetinit în mod neașteptat.

Acest fapt sugerează că previziunile economice ale BCE riscă să fie revizuite ușor în scădere la ședința de politică monetară de joi. Totuși, este probabil ca Draghi să afirme că economia zonei euro rămâne suficient de puternică pentru a crea în continuare locuri de muncă, chiar dacă mai lent dacât acum câteva luni. Tot joi, Banca Angliei va lăsa probabil nemodificată dobânda de referință și ar putea să nu intervină până când Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană, în martie anul viitor, eveniment de referință care în opinia economiștilor poate provoca daune economice semnificative, dacă guverul nu va reuși să încheie un acord cu UE. ”Un Brexit dur poate provoca un impact negativ de 1,5% asupra PIB-ului britanic”, anticipează un economist al Commerzbank, Peter Dixon.

Articolul precedentBucurie pentru cei cu credite. ROBOR la 3 luni scade la 3,11%
Articolul următorDirectorul general BT a vândut pe Bursă acțiuni de 2,36 milioane lei

Comments are closed.