This photo taken on June 11, 2024 shows employees working at a factory that produces lithium battery for export in Huaibei, in eastern China's Anhui province.,Image: 880827822, License: Rights-managed, Restrictions: China OUT, Model Release: no

Vicepremierul Chinei a efectuat o vizită oficială de stat în Australia, vizitând o rafinărie de litiu controlată de China în Perth, în Australia de Vest, semn al interesului ţării sale pentru bogatele minereuri australiene indispensabile vehiculelor electrice.

Prim-ministrul chinez Li Qiang şi-a încheiat marţi turneul diplomatic în Australia vizitând o rafinărie de litiu controlată de China în Perth, în Australia de Vest, semn al interesului ţării sale pentru bogatele minereuri australiene indispensabile vehiculelor electrice, informează AFP, relatează Agerpres.

Însoţit de circa 20 de responsabili chinezi, al doilea cel mai puternic om al Chinei a purtat o cască albă în cursul vizitei, pe o vreme ploioasă, la instalaţiile Tianqi Lithium Energy Australia, o companie deţinută în proporţie de 51% de capitaluri chineze, care include atât o mină, cât şi o rafinărie de litiu.

Australia extrage 52% din litiul mondial, din care majoritatea este exportat ca minereu spre China, în vederea unei eventuale rafinări şi a utilizării sale în special pentru bateriile de vehicule electrice.

Investiţiile acţionarilor chinezi în industria minieră a Australiei reprezintă o chestiune sensibilă.

În martie, ministrul australian al finanţelor Jim Chalmers a emis un ordin către cinci acţionari legaţi de Beijing ca aceştia să-şi vândă participaţiile combinate ce însumau 10% din compania Northern Minerals, estimând că acestea sunt contrare „interesului naţional” al Australiei.

Ordinul a urmat unei acţiuni a fondului Yuxiao, legat de China, care urmărea să-şi sporească participarea la Northern Minerals, ceea ce a atras atenţia comisiei australiene de control asupra investiţiilor străine.

Articolul precedent83% dintre românii care intenţionează să călătorească în străinătate vor plăti digital în timpul vacanţei
Articolul următorGreenpeace nu este de acord cu Neptun Deep: „Sinucidere curată!”