Guvernul PSD pregătește corelarea, salariului minim de salariul mediu, și creșterea salariului minim începând din octombrie.

PSD vrea ca salariul minim să fie legat prin lege de salariul mediu pe economie, după cum se arată într-o propunere făcută de Comisia Națională de Prognoză publicată de ministrul Muncii. Lia Olguța Vasilescu într-o postare pe Facebook.

Propaganda PSD a pornit în vrie după ce vineri a ieșit la iveală că anul viitor vor fi  amânate prevederile legii salariale vizând o majorare cu 25% a salariilor bugetarilor. În contrapartidă Guvernul oferă creșteri ale salariului minim, în afara oricărui calcul al sustenabilității de către mediul privat și al efectului asupra  cheltuielilor bugetare.

Începând cu anul 2020, an electoral, cu alegeri locale și parlamentare, PSD ia în calcul modificarea Codului Muncii și introducerea unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată / câștig salarial mediu brut la cel puțin 45%.

Cu alte cuvinte, salariul minim va ajunge la aproape jumătate din salariul mediu pe țară. În luna august, câştigul salarial mediu brut pe economie calculat de INS a fost de 4449 lei. Măsura va avea un efect puternic pe piața muncii, 46% dintre salariați fiind plătiți la nivelul salariului minim pe economie.

Despre intenția de a amâna creșterile salariale pentru bugetari în 2019 puteți citi AICI

Propunerile Comisiei Naționale de Prognoză vizând creșterea salariului minim incepând chiar din luna noiembrie. Acestea sunt:

1. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018.
2. Introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupaţiilor din România (COR), începând cu 1 noiembrie 2018.
3. Creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.
4. Introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază
minim brut pe ţară garantat în plată /câştig salarial mediu brut la cel puțin
45% începând cu anul 2020.

 

UPDATE:

„Am luat decizia de a îl convoca pe ministrul Finanţelor la Comisia de buget, finanţe a Senatului, în care ministrul Finanţelor să ne spună foarte clar care este adevărul privitor la salariile din sectorul public în 2019. Adevărul pe care îl prezintă ministrul Finanţelor în documente oficiale transmise la Bruxelles în cadrul procedurilor care ţin de semestrul european sau gargara liderilor politici din coaliţia majoritară care este prezentată public către cetăţenii români”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, în Parlament, la finalul Biroului Executiv al partidului.

 

Articolul precedentPrima scădere a ratingului României, cauzată de politicile (ne)economice
Articolul următorBNS reclamă că 1,2 milioane de salariați au pierdut bani din mutarea contribuțiilor la angajat

Comments are closed.