România și Albania, campioanele libertății economice în Europa de Est

România se clasează pe locul 23 în lume în clasamentul libertății economice, depășind majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est, potrivit celui mai recent raport al Institutul Fraser. Albania este a doua țară din zona Europei de Est (SEE) care a performat în clasamentul libertății economice, urcând de pe poziția 30 pe 26. 

În clasamentul bazat pe datele din 2018, România a obținut 7,83 puncte, care au plasat-o cu două poziții înaintea Cehiei (locul 25, cu 7,81 puncte) și trei înaintea Albaniei  (locul 26, cu 7,80 puncte). Bulgariei s-a plasat pe locul 32, Slovacia pe 38, Ungaria pe 53 și Polonia abia pe 77.

Saltul cel mai semnificativ între țările est-europene l-a înregistrat Republica Moldova, care a urcat de pe locul 97 pe 78.

Clasamentul realizat de institutul canadian ia în calcul o serie de indicatori, precum stabilitatea monedei, accesul liber la piețele externe, sistemul legislativ, dimensiunea aparatului guvernamental și respectarea proprietății.

România a fost ajutată de punctajele foarte bune la capitolele accesul liber la piețe externe – 8,4 de puncte (locul 6) și stabilitate monetară – 9,33 puncte (locul 52 la nivel mondial), potrivit cursdeguvernare.ro.

La capitolul respectarea dreptului la proprietate, România a primit 6,24 puncte, peste Polonia și Bulgaria, însă sub Cehia și Ungaria.

Cea mai slabă poziționare a României a fost la capitolul legislației pentru mediul de afaceri (locul 98 la nivel mondial), sub Polonia, Cehia și Ungaria, dar peste Bulgaria.

Pe prima poziție a clasamentului Fraser privind libertatea economică să află Hong Kong, urmat de Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Australia și Statele Unite. Japonia s-a clasat pe locul 20, iar Germania cu două poziții înaintea României, pe 21. Italia s-a clasat ăe locul 51, Franța pe 58, Rusia pe 89 și China pe 124 din 162.

Articolul precedentIndicele ROBOR la 3 luni a atins cel mai mic nivel din ultimii doi ani și nouă luni
Articolul următorFondul Proprietatea vinde prin plasament privat accelerat 2,47% din Petrom