România a pierdut între 1,8 și 2 miliarde euro pentru infrastructură din cauza unor decizii care au afectat potențialul de absorbție al fondurilor europene și implicit au afectat potențialul de dezvoltare al României. Dar ceea ce îngrijorează este parcursul în afara agendei europene, din perspectiva apartenenței la UE.

Prezentă pentru a doua oară la București în ultima lună Corina Crețu,  la Conferinţa „EuroImpact – Impactul şi rezultatele politicii de coeziune în România.”, organizată la București de Institutul European din România, șefa unuia dintre cele mai importante direcții din cadrul Comisiei Europene, în raport cu sumele  gestionate și domeniile de alocare.

Crețu a făcut o declarație șoc în nota criticilor făcute în ultimul timp referitor la direcția greșită adoptată de Guvernul Dăncilă în privința dezvoltării României în afara asistenței financiare a Comisiei  și a proiectelor de omogenizare a dezvoltării regionale.   „Cred că România nu-şi poate permite luxul nici măcar de a se gândi la ideea de a ieşi din Uniunea Europeană mai ales acum, când are în faţă preşedinţia Uniunii, când are posibilitatea ca lider al Uniunii Europene să schimbe lucrurile în bine din interior”, a avertizat Crețu.

Argumentând necesitatea ca România se concentreze pe utilizarea fondurilor gratuite oferite de UE comisarul european a menționat: ”Din anul 2007 până în anul 2011, rata de absorbție a fost de 4%. Am preluat mandatul în 2014, cu o rată de absorbție de 48%. Încheiem ciclul financiar (…) cu o rată de aproape 90% (…) Din păcate, din cei 19,5 miliarde de euro alocați pe fondurile pe care le gestionez – e vorba de Politica de Coeziune și de Fondul de Dezvoltare Regională – s-au pierdut (…) între 1,8 și 2 miliarde de euro într-un domeniu cel mai sensibil pentru România, cel al infrastructurii de transport”.

În acest fel Corina Crețu a revenit și asupra criticilor aduse de consilierul cu condamnare de 8 ani pe un dosar de corupție (într-o primă decizie a instanței), Dragoș Vâlcov, potrivit căruia sumele puse la dispoziția României ar fi insuficiente comparativ cu valoarea proiectelor în lucru ale Executivului.

Luni și marți, 29-30 octombrie, comisarul european pentru politică regională Corina CREȚU efectuează o vizită oficială în România. În decursul acesteia, înaltul oficial european se va întâlni cu reprezentanți de prim rang ai autorităților române și va discuta viitorul politicii europene de coeziune în cadrul a două conferințe de anvergură.

Corina Creţu şi comisarul european pentru buget şi resurse umane Günther Oettinger vor participa la conferinţa la nivel înalt „O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetăţenii săi”, alături de premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz,  Vazil Hudak, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții. Evenimentul este organizat de Guvernul României.

Articolul precedentROBOR la 3 luni scade la 3,34%. Moment de respiro pentru românii cu credite în lei
Articolul următorCapacitatea de producţie de energie eoliană a României se poate dubla în următorii 10 ani

Comments are closed.