România are oportunitatea de a folosi progresul tehnologic și digitalizarea pentru a crește capacitatea de producție din energie eoliană în următorii 10 ani la peste 7000 MW, faţă de 3.000 MW în prezent, estimează Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA).

România a făcut deja pași importanți în noua tranziția energetică. Dacă în urmă cu 10 ani România avea un mix energetic bazat pe energie din surse convenționale, cu o pondere ridicată a combustibililor fosili și 0 MW putere instalată în centrale din surse eoliene, astăzi, după investiții de peste 5 miliarde de euro, capacitatea instalată este de peste 3.000 MW doar în ceea ce privește energia eoliană.

Aceste capacități au acoperit 12% din cererea de energie electrică în 2017 și au asigurat o scădere cu 25% a emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul producției de energie electrică.

Însă beneficiile viitoare pentru economie și consumatori pot fi cu mult mai mari. În următorii 10 ani, în contextul în care schimbările climatice, consumatorul vulnerabil și securitatea energetică au devenit teme de interes major, RWEA consideră că trebuie să fim și mai ambițioși.

International Energy Agency (IEA) estimează că energia produsă în centrale eoliene va urca pe primul loc între sursele de energie din Europa în jurul anului 2025, ceea ce înseamnă că economiile din țările producătoare vor avea un avantaj competitiv major, prin prisma costurilor cu energia. România este una dintre țările privilegiate, având un potențial încă nevalorificat în întregime în acest domeniu, un avantaj cu atât mai important cu cât energia eoliană a devenit sursa cu cel mai redus cost pe durata de viață (LCOE – Levelised Cost of Electricity), după scăderea masivă a costurilor cu tehnologia de producție în ultimii ani.

Ceea ce contează în final sunt competitivitatea economică și interesele consumatorilor, pentru că obectivele tuturor țărilor care își doresc prosperitate pe termen lung sunt energie sigură, la prețuri optime și cu un impact cât mai redus asupra mediului, pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Tranziția energetică a apărut în urmă cu 200 de ani, când lumea a făcut trecerea de la folosirea lemnului la cărbune. Ulterior au avut loc alte procese de tranziție energetică, ca urmare a dezvoltărilor tehnologice are au introdus în mix-ul energetic noi surse – apa, petrolul, gazele, energia nucleară și cel mai recent, energiile din surse regenerabile precum vântul și soarele.

Perioada actuală este marcată de un proces de tranziție energetică mult mai rapid și cu schimbări mai profunde decât cele anterioare, atât ca urmare a inovațiilor tehnologice, cât și din rațiuni economice și de combatere a schimbărilor climatice.

Progresul tehnologic accelerat revoluționează modul în care omenirea produce, transportă și consumă energia, deschizând drumul către noi modele la care nimeni nu s-ar fi gândit în urmă cu doar câțiva ani. Scopul tranziției energetice este să asigure lumii un viitor mai prosper și mai sustenabil.

În baza Acordului de la Paris a celui mai recent raport al Grupului Interguvernamental Privind Schimbările Climatice (IPCC), arată ce efecte negative ar putea fi evitate limitând încălzirea globală de la 2º C la 1,5º C și având în vedere ținta asumată la nivel european de 32% pentru anul 2030 privind ponderea energiilor regenerabile din consumul total  de energie.

În acest context RWEA alături de WindEurope, lansează dezbaterea anului  prin organizarea conferinței ENERGY TRANSITION 2018, ce va avea ca temă „Cum poate energia eoliană să asigure competitivitatea economică a României pe termen lung„.

Conferința este dedicată provocărilor globale și europene cu privire la tranziția energetică în general și provocărilor pieței energiei din surse regenerabile în special, precum și particularităților sectorului de energie eoliană din România.

Evenimentul creează oportunitatea, pentru reprezentanți ai Comisiei Europene, organisme publice, factori de decizie și companii din industria eoliană de a dezbate cele mai recente versiuni ale Pachetului energie curată pentru toți europenii în contextul elaborării Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2030 și a viitorului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), este o asociație cu o istorie de 10 ani, ce are un rol esențial în promovarea și susținerea industriei eoliene din România.

WindEurope este o organizație care reunește peste 450 de companii active în domeniul energiei eoliene în Europa.

Articolul precedentRomânia a pierdut 2 miliarde de euro, dar îngrijorări mai mari vin din direcția antieuropeană imprimată de Guvern
Articolul următorFabrică din Brăila produce încărcătoare solare urbane pentru dispozitive mobile

Comments are closed.