Robor la 3 luni a crescut astăzi la 3,13%, maximul ultimilor mai mult de patru ani. În 7 mai 2014, Robor la 3 luni a fost stabilit șa 3,16%. Vineri, indicele urca la 3,09%, a comunicat luni BNR.

Este un avans generalizat al dobânzilor la toate termele, și Robor la 6 luni urcând la 3,20%, față de 3,16%, cât înregistra vineri.

Termele de 3 și 6 luni sunt cele mai folosite pentru stabilirea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Ceea ce este de remarcat este că de două zile crește accelerat și dobânda over night (O/N), care a ajuns azi la 3,48%, de la 3,42% cât a fost vineri.

Aceasta semnifică o lichiditate tot mai scăzută în sistemul bancar, ceea ce nu va face decât ca împrumuturile să-și continue seria de scumpiri.

Analiștii explică această apreciere a dobânzilor într-un ritm mult mai rapid decât au anticipat, prin așteptările ca rata inflației să depășească nivelurile prognozate, și forțează revenirea dobânzilor în teritoriul real pozitiv, ceea ce ar însemna undeva în intervalul 4-5%.

 

Articolul precedentDacia cu volan pe dreapta e mai ieftină decât în România. Vezi cu cât
Articolul următorDoar 30. 000 din 150.000 de absolvenți de liceu știu o meserie. Dintre aceștia, o treime se pregătesc pe banii lor

Comments are closed.