Revine sistemul sticla înapoi contra garanție. Când ar urma să intre în vigoare?

  Sistemul garanţie-returnare va deveni funcţional de la 30 noiembrie, promite ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta a declarat că nu va accepta nicio nouă amânare în acest sens, în condiițile în care implmentarea sistemului trenează de aproape 2 ani. 

  n prezent, şapte miliarde de pet-uri, doze sau sticle ajung în cel mai bun caz la gropile de gunoi, dacă nu sunt aruncate în albiile râurilor, în păduri sau pe marginea drumului.

  Într-un interviu la Radio România Actualități, Mircea Fechet a precizat că sistemul va funcţiona foarte simplu.

  ”E ca atunci când mergi la supermarket și folosești o fisă de 0,50 de bani pentru a împrumuta un cărucior pe care ți-i recuperezi. Exact așa va funcționa și în cazul recipientelor de băuturi. Ori de câte ori vom cumpăra un pet cu apă minerală sau cu alte băuturi sau o doză sau un recipient din sticlă între 0,1 litri și 3 litri, vom plăti acea garanție de 0,50 de bani, pe care o vom recupera imediat ce aducem recipientul înapoi, la orice magazin care vinde băuturi pe teritoriul României”, a explicat oficialul.

  CUM SE RETURNEAZĂ GARANȚIA? CASH SAU VOUCHER?


  În situația micilor magazine, în care returnarea ambalajului se face manual, clientul va primi contravaloarea în bani cash. În cazul marilor magazine, care au automate speciale pentru colectare, acestea vor emite un bon care poate fi folosit la cumpărături în magazinul respectiv sau pot fi decontate la orice casă de marcat.

  Articolul precedentTichete educaționale: 500 de lei de la stat pentru elevi
  Articolul următorScenariu de coșmar pentru șoferi. Valoarea punctul de amendă ar putea exploda de la 1 octombrie