În timp ce guvernanții caută soluții pentru a acoperii gaura de la bugetul de stat, Banca Mondială vine cu un raport prin care recomandă creșterea taxelor și a impozitelor. Instituția internațională propune Ministerului de Finanțe o reformă majoră a actualului sistem de impozite și taxe, dar și o ”îmbunătățire semnificativă” a activității de administrare fiscală. 

Printre măsurile anunțate se numără și eliminarea scutirilor. Pe de altă parte, sindicaliștii din industria alimentară pregătesc calendarul de proteste în cazul în care Guvernul va elimina facilitățile fiscale, potrivit Realitatea Plus.

Banca Mondială a elaborat un raport privind îmbunătățirea sistemului fiscal din România, cu scopul reechilibrării bugetare.

-impozitarea veniturilor din muncă (eliminarea scutirilor, renunțarea la cota unică)

-eliminarea impozitului pe tranzacții

-creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 10%

-impozitul pe proprietate

-impozitul pe profit (deducere unică mărită)

-impozitarea consumului de energie (eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili)

-eliminarea cotelor reduse de TVA – inclusiv la alimente și medicamente

-gaura de la buget – eficientizarea cheltuielilor publice

Documentul trimis de Banca Mondială către Ministerul Finanțelor are rol de recomandare, autoritățile fiind cele care decis dacă și cum le implementează.

Articolul precedentSfidare maximă a OMV: De ce continuă să cumpere gaze rusești – Ce spune șeful gigantului de Neptun Deep din Marea Neagră
Articolul următorRomânii au cheltuieli mai mari decât veniturile. Pe ce dau oamenii banii lunar?