Primele semne rele in campul muncii. Cati someri vor fi in Romania?

Evolutia crizei de coronavirus incepe sa se faca resimtita usor si in economie, iar daca pana acum nu sunt chiar motive de ingrijorare, in functie de masurile guvernului si ale UE s-ar putea ca numarul somerilor sa cresca vertiginos. Potrivit ministrului Finantelor doar in somaj tehnic vor intra in urmatoarea perioada peste un milion de angajati. Dupa perioada de somaj tehnic nu le garanteaza nimeni ca isi vor pastra toti locurile de munca!

Somaj 3,9% la finele lui 2019
Potrivit INS rata somajului in trimestrul IV 2019 a fost de 3,9%, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de cea inregistrata in trimestrul anterior, cel mai ridicat somaj fiind in randul tinerilor (18-24 ani), de 18,5%, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate vineri.

Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 1,3 puncte procentuale (4,5% la barbati fata de 3,2% la femei), iar pe medii rezidentiale, de 2,1 puncte procentuale (5,1% in mediul rural, fata de 3,0% in mediul urban). In trimestrul IV 2019, rata de ocupare a populatiei in varsta de 20-64 ani a fost de 71,1%, cu 1,1 puncte procentuale peste tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020. In al patrulea trimestru al anului 2019, populatia activa a Romaniei era de 9,008 milioane de persoane, din care 8,654 milioane de persoane erau ocupate si 354.000 persoane erau someri.

Totodata, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost, in trimestrul IV al anului 2019, de 66,0%, in scadere fata de trimestrul anterior cu 0,7 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la barbati (75,2% fata de 56,6% la femei) si la persoanele din mediul urban (67,8% fata de 63,9% in mediul rural).

In randul tinerilor (15-24 ani), rata de ocupare a fost de 24,4%.

Cel putin un milion in somaj tehnic
Ministrul de Finante, Florin Citu, a explicat ca peste un milion de romani vor intra in somaj tehnic, iar masura amanarii ratelor are tocmai scopul de a-i securiza financiar pe cetateni, iar in timpul perioadei de criza acestia sa nu-si faca griji pentru ratele la banci.

”Daca va fi nevoie vom putea prelungi perioada de depunere dupa perioada de urgenta. Nu suntem rigizi la acest capitol. Trebuie sa avem o serie de criterii, pentru ca sunt cetateni care sunt afectati direct si indirect. Vor fi foarte multi romani care vor fi in somaj tehnic, probabil peste un milion de romani. Acesti oameni vor sta acasa, iar noi vrem sa-i linistim. Vor primi 75% din salariu si nu-si vor face griji pentru rata la banca. Nu vrem sa dezincriminam pe nimeni.”, a declarat Florin Citu.

Articolul precedentNoua declaratie pe propria raspundere a fost actualizata! Descarca aici!
Articolul următorScad ratele in lei! ROBOR incheie saptamana la 2,57%