Scad ratele in lei! ROBOR incheie saptamana la 2,57%

In noianul de vesti proaste romanii ar putea primi si o veste buna dupa ce indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile variabile pentru creditele in lei, a scazut vineri la 2,57%, de la 2,58% joi.

Aceasta este a doua scadere consecutiva dupa ce luni a scazut la 2,61% de la peste 3,24% ca urmare a ieftinirii creditelor de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Totodata, ROBOR la 6 luni a scazut vineri la 2,65% de la 2,67% joi dupa ce luni a scazut la 2,70% de la 3,30%.

BNR a decis vineri sa reduca cu 100 de puncte de baza facilitatea de creditare Lombard de la 3,50% la 2,50%, iar ROBOR este asteptat sa scada treptat in perioada urmatoare sub nivelul de 2,50%.

Ratele ROBOR crescusera semnificativ, in salturi, in ultimele doua saptamani, pe fondul accentuarii turbulentelor din pietele financiare internationale, urcand in cazul ROBOR la 3 luni la 3,24% in data de joi, 19 martie, de la 2,86% in data de joi, 12 martie.

ROBOR este indicatorul monetar in functie de care se calculeaza dobanzile variabile pentru creditele in lei, precum si dobanzile la creditele ipotecare. Creditele in lei cu dobanda variabila, acordate inainte de luna mai 2019, sunt dependente de variatia indicelui ROBOR.

Moneda euro se tranzactiona pe interbancar, cu o ora si jumatate inainte de cotarea oficiala, sub nivelul de 4,84 lei, presiunea pe curs din ultimele saptamani retragandu-se. Maximul istoric pentru moneda euro a fost atins marti, 17 martie, de 4,8448 lei.

Leul s-a apreciat joi in raport cu moneda euro la 4,8345 unitati/euro, a doua zi de intarire la rand, dupa ce miercuri moneda unica europeana s-a retras sub pragul de 4,84 lei pentru prima data in ultimele doua saptamani.

Articolul precedentPrimele semne rele in campul muncii. Cati someri vor fi in Romania?
Articolul următorVoucherele de vacanta se prelungesc in contextul coronavirusului