Pregătiți-vă de ce este mai rău: Creditele se vor scumpi, deși dobânzile nu acoperă inflația

Analiștii financiari certificați CFA anticipează scumpirea creditelor, din cauza nivelului ridicat al infalției propagată si prin cursul de schimb în creștere. Doar dobânzile la depozite vor rămâne real negative, neacoperind inflația.

Peste 70% dintre analiștii CFA văd o majorare în următoarele 12 luni a ratelor dobânzilor pentru creditele în lei atât pentru termenele scurte, ROBOR la 3 luni, cât și pentru ratele dobânzilor pe termen mediu (5 ani).

Astfel, rata medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,88%. Că urmare, având în vedere rată anticipată a inflației, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi la depozite se vor menține real negative.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,13%.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, in jur de 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6935, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375.

****

În luna august 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară cu 4,9 puncte până la valoarea de 50,0 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 0,7 puncte). Această evoluție s-a datorat atât condițiilor curente cât și așteptărilor.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 5,0 puncte, până la valoarea de 64,8 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 3,8 puncte). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 4,8 puncte până la valoarea de 42,6 puncte (față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 0,8 puncte).

 

****

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Sondajul cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

In prezent, CFA Romania are peste 220 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.

Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.

Articolul precedentVacanța, dar și mersul prost al economiei, creștere zero a industriei, în august
Articolul următorRomânia, codașa UE la TVA, cu pierderi de 6 mld. euro anual

Comments are closed.