Moody’s Investors Service a confirmat ratingul pe termen lung în valută și monedă locală al Republicii Moldova la „B3” și a menținut perspectiva la stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Decizia vine în urma creșterii economice solide, ponderată de nivelul de viață scăzut și problemele structurale ale economiei, a unei datorii guvernamentale moderate, a îmbunătățirii capacității instituționale, pe fondul dificultăților de guvernare și al predictibilității politice reduse, a riscurilor politice moderate și a diminuării riscurilor din sectorul bancar, a comunicat Moody’s .

Ratingul pe termen lung pentru obligațiunile guvernamentale și depozitele în valută rămâne neschimbat, la „B2” și, respectiv, „Caa1”, în timp ce calificativul pentru obligațiunile guvernamentale și depozitele în monedă locală se menține la „B2”, informează agenția de evaluare financiară.

Decizia de confirmare a calificativelor „B3” pune în balanță provocările la adresa ratingului de credit al Republicii Moldova, care includ nivelul scăzut al PIB-ului per capita, fundamentele economice și de export reduse și soliditatea instituțională limitată, față de datoria guvernamentală moderată și progresele înregistrate în programul cu Fondul Monetar Internațional (FMI) în vederea rezolvării vulnerabilităților din sectorul bancar.

Creșterea economiei Republicii Moldova a fost solidă în primul semestru din 2018, PIB-ul real înregistrând un avans anual de 4,5%, față de o expansiune de 2,9% în perioada similară din 2017. Creșterea a fost susținută de consumul privat robust, sprijinit de banii trimiși de cetățenii care lucrează în străinătate și de majorarea investițiilor. Avansul exporturilor a fost solid, reflectând mediul extern favorabil și sporirea integrării comerciale cu UE, deși contribuția exporturilor nete rămâne negativă din cauza avansului mai puternic al importurilor, apreciază agenția de evaluare financiară.

Expansiunea economiei ar urma să continue în 2019, dar într-un ritm mai lent. Moody’s se așteaptă ca avansul PIB-ului să rămâne relativ ridicat, aproape de 4% în perioada 2019-2020, susținut de consumul privat robust.

Autoritățile de la Chișinău au realizat progrese importante în programul cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în special în vederea rezolvării vulnerabilităților din sectorul bancar, prin întărirea reglementărilor și a capacității de supervizare. Aceste măsuri includ noua legislație din sistemul bancar, fondul de rezoluție bancară pentru băncile cu probleme și legea împotriva spălării banilor. În același timp, s-a îmbunătățit structura de guvernare a băncii centrale și i-au fost extinse atribuțiile și capacitatea operațională, se arată în comunicatul Moody’s.

Presiunile pozitive asupra ratingului ar putea apărea în urma continuării reformelor din sectorul financiar, alături de întărirea profilului de guvernare al țării. Rezolvarea impedimentelor structurale – cum ar fi mediul economic slab și lipsa forței de muncă – ar putea duce la o îmbunătățire a calificativului Republicii Moldova. În schimb, ratingul ar putea fi revizuit în scădere dacă va exista o creștere a riscurilor politice care să aibă ca rezultat o încetinire sau o modificare a progreselor reformelor realizate în programul cu FMI sau atitudinea fiscală va fi mai puțin prudentă, erodând profilul fiscal relativ favorabil al Guvernului. Deși este puțin probabil, calificativul Republicii Moldova ar putea fi înrăutățit dacă se deteriorează rapid condițiile din Transnistria, apreciază agenția de evaluare financiară.

Recent, Republica Moldova a primit o nouă tranșă, de aproape 34 milioane de dolari, de la Fondul Monetar Internațional. Acordul pe trei ani cu Republica Moldova a fost aprobat de Consiliul director al FMI la 7 noiembrie 2016, Republica Moldova având acces la o sumă totală de circa 178,7 milioane de dolari.

Articolul precedentUluitor! 3 miliarde euro plătite BEI și BERD din fondurile europene. Răspunsul lui Teodorovici, neconvingător
Articolul următorDefrișările iau avânt. Topul național al furturilor din pădure

Comments are closed.