În timp ce presa scrisă din SUA a supraviețuit unei scăderi drastice a veniturilor din publicitate, iar giganții IT ca Facebook și Google au continuat să muște tot mai mult din această industrie, miliardarii din Silicon Valley au început să achiziționeze organizații media tradiționale care se luptau cu greutăți financiare, văzând în aceasta o bună oportunitate de a-și crește influența și mijloc de a-și proteja propriile interese.

Cel mai recent exemplu al acestei tendințe a răzbit luni când Wall Street Journal a dezvăluit că fondatorul Salesforce, Marc Benioff, și soția sa Lynne Benioff au fost de acord să achiziționeze revista Time Magazine de la Meredith Corp deținută de frați Koch. Prețul de vânzare: 190 milioane de dolari.

În luna martie, grupul de media și marketing american Meredith, care a cumpărat Time Inc., pentru 2,8 miliarde de dolari, la sfârșitul lunii noiembrie 2017, a anunțat că vrea să vândă patru publicații – Time, Fortune, Money și Sports Illustrated.

Meredith a ajuns la o înțelegere financiară „multianuală” cu familia Benioff, pentru a furniza „servicii precum campanii de marketing, abonamente, achiziția de hârtie și tipărirea publicației”, potrivit comunicatului.

Marc Benioff se alătură astfel unui grup de miliardari care au cumpărat în ultimii ani mari publicații, precum șeful Amazon Jeff Bezos, care a devenit, în 2013, proprietarul The Washington Post, John Henry, ce deține Boston Red Sox, care a achiziționat The Boston Globe, și Patrick Soon-Shiong, lider în biotehnologie, ce a cumpărat The Los Angeles Times.

Potrivit raportului pe 2016 depus de Time Inc., Time avea un tiraj mediu de 3 milioane de exemplare.

Meredith păstrează, însă, cel mai popular titlu al Time Inc., People, care are un tiraj mediu de 3,4 milioane de exemplare.

Pentru a cumpăra Time Inc., Meredith a luat, printre altele, un împrumut de 650 de milioane de dolari de la Koch Equity Development, un fond deținut de fraţii miliardari Charles şi David Koch.

Time Inc. era rezultatul divizarii operate, în iunie 2014, de grupul de media și producție cinematografică american Time Warner, care a dorit astfel să renunțe la operațiunile din presă.

 

 

 

 

Articolul precedentVodafone va proceda la desființarea a 1.700 de locuri de muncă, inclusiv din România.
Articolul următorJohannis a mulțumit conducerii CCIR pentru implicarea în organizarea summitului de la București

Comments are closed.