Lovitură pentru România și celelalte 4 țări vecine Ucrainei. Comisia Europeană a decis, vineri, să nu prelunească interdicția privind importurilor de cereale ucrainene. Peste 60% din fluxurile alternative trec țara noastră, iar fermierii români au amenințat că vor intra în grevă dacă interdicția nu va fi prelungită.

Datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023 au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, a transmis CE într-un comunicat, anunță Reuters, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale în termen de 30 de zile pentru a evita o supraofertă.

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările cerealelor ucrainene la intern, pentru a nu-i afecta pe proprii producători, dar au permis tranzitul acestor încărcături către alte destinații de export.

Fermierii din cele cinci țări s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Aceste țări au făcut presiuni pentru o prelungire a interdicției, care expiră în 15 septembrie.

Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovacia și România au declarat anterior că ar putea prelungi restricțiile în mod unilateral, în timp ce Bulgaria a votat joi pentru eliminarea restricțiilor.

Peste 60% din fluxurile alternative trec prin România, în principal prin Delta Dunării, iar fermierii români au amenințat că vor intra în grevă dacă interdicția nu va fi prelungită.

Articolul precedentRomânia a scăpat oficial de MCV – Comisia Europeană a închis Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru țara noastră și pentru Bulgaria
Articolul următorGrindeanu, despre restricțiile pentru cerealele ucrainene: Vom acorda subvenții fermierilor români, indiferent de ce decide UE