Italia va deveni, la propriu, bolnavul Europei. datoria publică va atinge 150% din PIB, cel mai ridicat nivel pentru un stat din zona Euro, iar deficitul bugetar va depăși 10% din PIB, pe fondul unei căderi economice de 8% din PIB.

Bloomberg Economics estimează o cădere de 13% a PIB-ului Italiei în acest an – un declin cu 5 procente mai mare decât estimează guvernul de la Roma. În timp ce calculele sunt încă revizuite, proiecţia de deficit a crescut peste noapte de la un nivel de 10,3% luat în considerare miercuri, la 10,4% joi.

Guvernul Conte pompează senin sume imense ăn economie , dar nimic nu pare a opri tăvălugul unei crize mult prea mari pentru un guvern atât de instabil: după ce a injectat 25 de miliarde de Euro pentru plata șomajului tehnic și pentru împrumuturi către companii, guvernul de la Roma va cere Parlamentului să îi aprobe o creștere suplimentară de deficit cu 50 de miliarde de Euro, pe fondul suplimentării celor 25 de miliarde inițial alocate.

În România, numărul contractelor de muncă suspendate și încheiate continuă să crească, ajungând la aproape 1 290 000.

Între timp, se consumă cu intensitate drama petrolului: după ce pe 20 aprilie, țițeiul american a atins minimul istoric , cu un preț de -40 dolari/baril, tensiunile nu s-au atenuat , ci se acumulează. Pentru că producția zilnică de „aur negru” depășește cu mult cererea globală, capacitățile de stocare se umplu, încet dar sigur. La sfârșitul lunii mai, început de iunie, toate depozitele din lume vor fi pline-ochi. Deja 24 de petroliere cară peste 50 de milioane de barili către coastele americane, ceea ce va contribui definitiv la blocarea pieței. Această cifră înseamnă jumătate din consumul zilnic global. Prețul se va prăbuși din nou și o serie întreagă de producători din lume vor renunța să mai extragă țiței. Și atunci, probabil, saudiții vor fi câștigat războiul pe care tot ei l-au provocat. De ce ? Simplu, pentru că ei pot extrage cel mai ieftin petrol și pentru că ei au cele mai importante rezerve de cash, cu care pot supraviețui….

Câmpul de bătălie al țițeiului va fi plin de cadavre: provincia canadiană Alberta , captivă unicului cumpărător America de Nord, va colapsa prima, apoi Venezuela, care oricum nu se simțea prea bine, Iranul este deja sufocat de sancțiuni și va fi uitat de cumpărători, rușii nu pot fora decât iarna, pentru că toate câmpurile petrolifere se află în mlaștini, Nigeria este stăpânită de haos politic, Irak-ul este oricum secătuit de războiul civil, toți vor fi la pământ. Și singurul învingător va surâde cinic, prințul Mohammad Bin Salman Al Saud, creatorul acestei campanii!

Cât a plătit economia americană pentru corona-criză până acum? O nouă perspectivă ne indică faptul că fiecare american decedat din cauza COVID-19 a provocat 565 de noi șomeri pe piața muncii. La noi acest indicator este de 2435 de locuri de muncă pierdute la fiecare deces . Iată cum arată înspăimântătorul grafic al cererilor de șomaj:

26,5 milioane de șomeri  în doar patru săptămâni: niciodată în istoria Americii nu s-a mai petrecut așa ceva:

Deja, cea mai puternică economie a lumii a pierdut toate noile slujbe create după șocul crizei precedente:

Înspăimântător, nu?

Articolul precedentGuvernul nu crede în cifre
Articolul următorJurnal de corona-criză: Șomajul va fi cea mai mare problemă a Europei