Consiliul Uniunii Europene atenționează Guvernul Dăncilă pentru agravarea deficitului bugetar și cere sa-i fie prezentat un raport până la 15 octombrie cu măsurile adoptate pentru corectarea deviației bugetare semnificative. Este a treia oară într-un an când Consiliul UE semnalează acest lucru României.

Principalele probleme constatate în 2017 sunt deteriorarea balanței structurale în 2017 până la -3,3% din PIB și depășirea nivelului cheltuielilor bugetare cu mult peste nivelul de referință stabilit de Consiliu.

„Ambii indicatori confirmă o deviaţie bugetară semnificativă. Incapacitatea de a acţiona conform recomandărilor precedente, cu riscul de a depăşi deficitul guvernamental de referinţă de 3% din PIB stabilit de UE, necesită măsuri urgente”, se arată în comunicatul Consiliului.

Organismul european constată deviații semnificative după 2017, provocate parțial de deteriorarea balanței structurale din 2016 și adâncirea deficitului în următorul an. La sfârșitul anului trecut, Consiliul a solicitat României să-și limiteze cheltuielile guvernamentale la maximum 3,3% din PIB în 2018 și 5,1% din PIB în 2019.

Potrivit Consiliului, România a suferit deviaţii semnificative de la proceduri începând cu iunie 2017, după o deteriorare importantă o balanţei structurale în 2016 şi continuarea tendinţei în anul următor. În decembrie anul trecut, Consiliul a decis că România nu a luat măsuri eficiente şi i-a solicitat să limiteze cheltuielile guvernamentale la maximum 3.3% în 2018 şi 5.1% în 2019.

România a înregistrat un deficit public de 0.88% din PIB în primele cinci luni din 2018, de aproape patru ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2017, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 18.4% în primele cinci luni ale anului, iar cele de personal au fost cu 22,3% mai mari, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate.

Articolul precedentPremierul Dăncilă dă 11.000 euro ca sa evite gafe de tipul ”Banca Monetară”
Articolul următorRBI – emisiune de „Green Bond”, suprasubscrisă la 1,3 miliarde euro

Comments are closed.