Guvernul ar putea raționaliza gazul iarna viitoare – Măsura depinde de Rusia

Guvernul ar putea raționaliza gazul iarna viitoare. Potrivut unor surse guvernamentale, de raționalizare vor fi afectate doar companiile, nu și populația. 

 

Măsura va fi luată doar în cazul în care România nu va avea gaz suficient pentru a acoperi necesarul de consum. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Rusia va opri furnizarea de gaze către țara noastră.

Pe de altă parte, România caută deja alte surse de gaz, precum cel azer. Și din SUA am putea primi gaz, la prețul pieței, 1 miliard de metri cubi de GPL. Măsuri de raționalizare a energiei pentru companii va lua și Elveția.

 

Autoritățile din Țara Cantoanelor au anunțat deja că nu pot garanta că va exista întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi. 

Elveţia primeşte gaze prin hub-urile de tranzacţionare din ţările vecine din UE, astfel încât perturbările în aprovizionare din blocul comunitar vor afecta şi Elveţia. În această ţară există o cerere relativ redusă pentru gaze, care acoperă aproximativ 15% din consumul total de energie. Aproximativ 42% din gaze sunt folosite pentru încălzirea locuinţelor, restul în industrie, servicii şi transporturi, conform datelor guvernamentale. Totuşi, ţara este dependentă de importurile de gaze şi petrol.

Companiile din Elveţia vor fi primele care se vor confrunta cu raţionalizarea energiei, în eventualitatea penuriei de aprovizionare, a declarat ministrul Energiei, Simonetta Sommaruga, avertizând că Executivul nu poate garanta că va exista întotdeauna o cantitate suficientă de gaze pentru toţi.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentConsum uriaș la aerul condiționat pe caniculă – Facturile românilor cresc cu cel puțin 250 de lei
Articolul următorIndicele ROBOR la 3 luni a urcat la 6,55% pe an

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau