De la 1 iulie se vor majora prețurile la gazele naturale, carburanți, dar ne așteptăm ca și cursul euro să crească, a declarat consultantul economic, Adrian Negrescu la emisiunea 100%.

El a și detaliat procentele cu care se majorează prețurile: „Creșterea prețului gazelor cu 25% pentru cei care nu au trecut în piața liberă, adică nu au un contract cu un furnizor, și 20% pentru ceilalți. Vedem prețul petrolului care o să crească și asta înseamnă că vom vedea o creștere a prețului carburanților. În momentul de față suntem la 68 de dolari barilul de petrol. Probabil ne vom duce spre 85, din câte am văzut în ultimele estimări la nivel internațional și asta înseamnă o creștere de vreo 15-17%. Acum depinde foarte mult. Pentru că în România creșterea prețurilor e precum elasticul. Nu poți să tragi foarte mult de elasticul ăsta că se rupe și nu îți mai cumpără oamenii. Scade consumul și mai mult, pentru că e puterea de cumpărare mică”, a declarat Negrescu.

„Și să nu uităm de cursul euro, care în acest moment e într-un oarecare nivel de stabilitate, dar ne așteptăm ca în perspectiva următoarelor două, trei luni să îl vedem pe la 4,95, chiar 5 lei în a doua parte a anului, dacă nu vin acele fonduri europene. (…) Dacă cresc prețurile la carburanți, dacă se scumpește euro, așteptați-vă ca și alimentele să se scumpească”, a concluzionat consultantul economic. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentEurostat: România a avut cea mai mare creştere economică trimestrială din Uniunea Europeană
Articolul următorNicușor Dan: „Primăria Capitalei e hotărâtă să sprijine dezvoltarea sectorului IT”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau