Decizia luată de România legată de importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova a fost anunțată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat miercuri că importurile de cereale din Ucraina sau Republica Moldova se vor face doar pe bază de licență.

Criza cerealelor ucrainene a început în vara acestui an când Rusia a decis să nu mai prelungească, în iulie, Acordul pentru transportul acestora prin porturile de la Marea Neagră. 

Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potrivit agerpres.ro.

„Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă. Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români. Actul normativ este gata şi va fi aprobat de Guvernul României”, a scris ministrul Agriculturii pe pagina sa de Facebook.

Mecanismul de autorizare a operatorilor economici români pentru importul de grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi rapiţă din Ucraina şi din Republica Moldova a fost publicat marţi în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizați pentru operațiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfășoară activități în următoarele sectoare economice:
1041 – Fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
1061 – Fabricarea produselor de morărit;
1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;
014 – Creșterea animalelor.

Produse agricole care pot face obiectul importului, în condițiile actului normativ supus dezbaterii publice:
1001 – Grâu,
1005 – Porumb,
1205 – Semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate,
1206 – Semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

MADR, pe baza raportului emis de o Comisie de autorizare, eliberează autorizația de import, după validarea de către autoritățile române a informațiilor prezentate de operatorii care solicită autorizarea.

Comisia este compusă din următorii reprezentanți: a) un reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală; b) un reprezentant al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor; c) un reprezentant al Autorității Vamale Române; d) un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale; e) un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului; f) doi reprezentanți ai asociațiilor reprezentative din sectorul producției / procesării și al creșterii animalelor.

Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizaţi pentru operaţiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.

Potrivit MADR, produsele agricole care pot face obiectul importului, în condiţiile actului normativ supus dezbaterii publice sunt: grâu, porumb, seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate, şi seminţe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

Proiectul de OUG legat de importul cerealelor din Ucraina poate fi consultat AICI: https://media.realitatea.net/multimedia/other/202310/OUG-masuri-importuri-produse-agroalimentare-din-Ucraina-sau-Rep-Moldova_7e6af0c10f.pdf

Procedura de autorizare presupune ca operatorul economic cu sediul şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care intenţionează să importe produse agricole origine Ucraina sau Republica Moldova, să solicite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale eliberarea autorizaţiei de import, pe baza prezentării unui document din care să reiasă necesitatea de completare stocuri, precum şi a altor acte necesare menţionate în proiect.

MADR, pe baza raportului emis de o Comisie de autorizare, eliberează autorizaţia de import, după validarea de către autorităţile române a informaţiilor prezentate de operatorii care solicită autorizarea.

Potrivit proiectului, instituirea acestor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova a fost necesară având în vedere faptul că războiul de agresiune din Ucraina a generat un impact major asupra operaţiunilor de transport maritim în porturile ucrainene de la Marea Neagră, de unde se efectuau aproximativ 90% din exporturile de cereale şi seminţe oleaginoase ale Ucrainei, context în care România a facilitat importul şi tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine Ucraina.

Acestea, cumulat cu efectele indirecte, respectiv creşterea substanţială a preţurilor inputurilor, au dus în prezent la situaţia în care circa 45% dintre fermierii romani să fie în imposibilitatea de a-şi achita datoriile pentru inputuri şi rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023, din cauza preţurilor foarte mici încasate pe produsele agricole (grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb), care nu au acoperit costurile de producţie foarte mari.

Miniştrii Agriculturii din Slovacia şi Ucraina au convenit, recent, să pună la punct un sistem de licenţe pentru tranzacţiile cu cereale, ceea ce va permite ridicarea embargoului privind importul a patru produse agricole ucrainene în Slovacia, după ce noul sistem de licenţe va fi funcţional.

Comisia Europeană a pus punct, în septembrie, interdicţiei introduse de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine. Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei, reamintește agerpres.ro. 

Din cauza pierderilor cauzate fermierilor din Bulgaria, România, Polonia, Ungaria şi Slovacia, Comisia Europeană a decis în primăvară o suspendare a acestor importuri, care a fost prelungită în 15 iunie, până la data de 15 septembrie. Iar după ridicarea restricției s-a ajuns la un „acord” legat de obligaţia Ucrainei de a prezenta un plan de măsuri care să contracareze pierderile fermierilor din ţările respective. În continuare nemulţumite de decizia Bruxelles,  guvernele de la Varşovia şi Budapesta au anunțat că mențin restricțiile totale legate de importurile de cereale ucrainene până la 31 decembrie 2023 inclusiv.

Articolul precedentMetoda pe care o folosesc tipsterii pentru a-și îmbunătăți rezultatele (P)
Articolul următorFMI, raport final la București, 2023. Critici dure la măsurile fiscale – Muncesc prea puțini români. Se cer TAXE mai mari, inclusiv pentru mâncare