Deficitul comercial al României a ajuns, după primele șapte luni ale anului, la aproape 10 miliarde de euro, cu aproximativ o jumătate de miliard de euro față de cel din perioadă similară a anului trecut, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La finalul lunii iulie, deficitul comercial era de 9,990 miliarde de euro, în creştere cu 481,4 milioane de euro faţă de cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2019.

Diferența negativă a rezultat din faptul că valoarea exporturilor a fost de 34,135 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 44,125 miliarde de euro. Pe de altă parte, ca urmare a restricțiilor și crizei economice generate de pandemie, atât exporturile, cât și importurile au scăzut față de acceeași perioadă a anului trecut cu 16,2% și, respectiv, 12,2%.

În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2020, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,1% la export şi 35,8% la import) şi alte produse manufacturate (31,0% la export şi respectiv 30,3% la import).

INS menţionează că soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.

Articolul precedentPrețul petrolului a scăzut din nou, pe fondul temerilor că revenirea economică mondială va întârzia
Articolul următorStudiu: Prețurile locuințelor din România ar putea scădea cu 5-10%, iar chiriile și mai mult