Prețul apartamentelor în România ar putea scădea cu 5% până la 10%, în funcţie de zonă și localitate, iar volumul tranzacţiilor imobiliare poate scădea pentru toate tipurile de proprietăţi, arată un studiu european despre impactul pandemiei asupra pieței imobiliare.

La nivel european, peste 50% dintre specialiştii în imobiliare consultați estimează scăderi ale preţurilor tot între 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, unde se prevede o creştere între 2-5% a preţului la case.

Și în privința volumul tranzacţiilor este estimată o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa jumătate dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi.

De asemenea, mai mult de 65% dintre participanţii la studiu preconizează o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul comercial, atât la nivel de vânzări, cât şi de achiziţii. Totodată, peste 40% consideră că va scădea numărul tranzacţiilor pe segmentul proprietăţi pentru investiţii.

În cazul închirierilor, specialiştii prevăd, la nivel global, o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţile comerciale. În România, 28% dintre specialişti estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban, potrivit comunicatului RE/MAX.

Printre motivele principale care determină scăderea volumului de tranzacţii se află rata ridicată a şomajului şi incertitudinea generală, respectiv nesiguranţa financiară din partea cumpărătorilor.

Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani. RE/MAX este lider în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global. În România, are peste 50 de francize şi peste 500 de membri.

Potrivit unei analize BNR de la începutul lunii septembrie, băncile autohtone au raportat într-o proporție ridicată scăderi pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe sau terenuri (procent net de peste 65%). Așteptările pentru următoarea perioadă se îndreaptă preponderent către diminuarea cererii pentru creditele imobiliare (procent net de 46%).

Articolul precedentDeficitul comercial după 7 luni a ajuns la aproape 10 miliarde de euro
Articolul următorMonica Anisie: Mâine dimineață se va semna contractul pentru 82.000 de tablete