Tensiunile și turbulențele din piețele internaționale au pus pe jar întreaga comunitate a investitorilor, în plin sezon de raportări financiare din Statele Unite. Swing-urile pe care le înregistrează cotațiile de la o sesiune la alta sau chiar în timpul unei singure sesiuni de tranzacționare sunt, în prezent, mult mai ample față de alte perioade similare în privința raportărilor financiare.
Am stat de vorbă despre aceste aspecte, dar și despre la ce să ne așteptăm pentru perioada următoare cu Sever Lupu, investitor cu experiență de 15 ani în piețe și fondatorul Grupului Facebook “iPC – Investitori pe Piața de Capital”.
Liviu Moldovan: Care sa fi fost cauzele turbulențelor prezente acum în piețe? Un FED prea agresiv? Risk-off din motive de incertitudini legate de alegerile parțiale din SUA? Geopolitics? Sau doar o corecție dura, gen cea din februarie?
Sever Lupu: As plasa răspunsul în context. Piețele sunt în, probabil, cea mai lungă perioadă de creștere. A început în 2010, deci 8 ani de creștere, cu unele retrageri pe fondul crizei grecești și a încetării programului de QE al Federal Reserve. Daca ne raportăm la minimul indicelui S&P500 din 2009 observăm că. la maximul din acest an, creșterea depășise 300%. Într-un astfel de context este firesc să existe o tensiune interna acumulată în piețe, mulți investitori așteptând probabil doar un imbold pentru a vinde și a marca profituri în condițiile în care există o paletă destul de largă de incertitudini atât specifice SUA cat și în plan internațional. Poziția hawkish a FED cred ca a fost deja inclusă în preturi, la fel și poziția protecționistă promovată de Trump. Acestea nu sunt noutăți, investitorii au avut timp sa “își facă temele” iar în raport cu cea din urmă, piața a reacționat în februarie anul acesta.
Daca mă întrebi care este factorul declanșator al vânzărilor agresive din ultima perioada o sa-ți răspund apropierea alegerilor parțiale din SUA este cauza. Politica fiscală promovata de Trump, care a avut un impact extrem de pozitiv in piață, are nevoie de susținerea republicanilor. Este firesc ca investitorii sa se teama că alegerile care bat la ușă să indice o slăbire a poziției partidului majoritar cu potențial impact asupra politicii fiscale. Ca regulă, piața încearcă să anticipeze și fiecare încearcă să iasă cu “o secunda mai devreme” decât ceilalți. În cazul de față, nu cred ca este o anticipare, cred ca este mai curând vorba despre prudență. În fața acestui risc mulți investitori probabil preferă să iasă din piață, marcându-și profiturile și să aștepte un timp până când se liniștesc apele. Mai ales în condițiile in care randamentele oferite de bondurile de trezorerie americane, chiar și cele pe termen scurt, în prezent sunt rezonabile și pot oferi un refugiu pe “timp de furtună”.
LM: Cu câteva excepții notabile, sezonul raportorilor a fost unul bun/foarte bun. După calmarea spiritelor ar putea urma un raliu pe final de an? Sau ești de părere ca suntem doar la început și că o să mai urmeze scăderi, eventual spre zona de „bear market territory”?
SL: Daca ne referim strict la ultimele raportări și prin excepții te referi la Amazon si Alphabet, eu nici pe acelea nu le prea vad excepții. EPS au fost peste estimări in cazul amândurora, iar în cazul celei din urma chiar si vânzările au fost doar marginal mai mici decât estimările. În raport cu rezultatele cred ca reacția pieței a fost exagerata și este justificată de tensiunea generala din piață despre care am vorbit mai sus.
Nu cred ca putem anticipa acum ce se va întâmpla până la sfârșit de an, cred ca depinde de rezultatele alegerilor parțiale. Daca republicanii ies învingători și mie asta îmi sugerează sondajele de opinie, da, cred ca vom avea un rally cu noi maxime până la sfârșitul anului. Daca nu, în anticiparea unei posibile schimbări a paradigmei fiscale din SUA, o intrare în „bear market” este foarte posibilă. Un alt factor care ar putea duce piața în “bear” este concretizarea riscurilor asociate unui război comercial global. Dar daca se va întâmpla aceasta nu va fi foarte curând și, momentan, piața nu pare să creadă în acest scenariu. Eu zic ca atât timp cât fundamentalele creșterii economice sustenabile rămân intacte și nu apare o perspectivă clara de schimbare a acestora în viitorul previzibil, piața nu va intra in teritoriu bear.
LM: Referitor la ceea ce se întâmplă în piața Forex: cotația EURUSD a scăzut, în perioada recentă. Crezi că mai degrabă euro a fost moneda care a scăzut (presată de un Mario Draghi care nu a fost, joi, prea hawkish dar și de situația din Italia) sau mai degrabă a crescut dolarul?
SL: Daca ne uităm la Dollar Index observam ca a revenit pe creștere de undeva din ultima săptămâna a lunii septembrie, timing care coincide cu începerea scăderii euro fata de dolar, deci pentru mine este mai mult o apreciere a dolarului. Evident, problemele euro (inflație redusa, Italia, Brexit) nu ajută moneda unică dar cred ca este mai curând un trend și nu o reacție pe termen scurt declanșată de o poziție dovish a lui Draghi. Daca ne uităm în urma pe o perioadă mai lungă observăm că tendința de apreciere a Dollar Index apare la scurt timp după anunțarea primelor tarife vamale de către Trump. Raportul de schimb dintre monede depinde de mulți factori, balanța comercială și puterea de negociere a firmelor aflându-se printre ele. Perspectiva diminuării excedentului comercial al UE în relația cu SUA, creșterea economiei americane precum și problemele interne din zona Euro concură, cred, la susținerea acestui trend.
LM: Pe termen ceva mai scurt (1-2 săptămâni), cum crezi ca vor evolua piețele (atât Wall-Street-ul cat și piața locală de capital)?
SL: Wall Street-ul va fi paradisul speculatorilor, cred ca vom asista în continuare la volatilitate ridicată. Nu cred ca s-a atins minimul dar nici nu cred ca se va duce direct acolo, fără sa aibă parte de un “bounce back”. Minumul îl văd în zona minimelor din februarie 2018. Mă bazez pe situația aproape identică a pozițiilor “net long” ale marilor speculatori, raportată vineri de către CFTC. Pozițiile net long sunt aproape la nivelul celor din februarie, când piețele ajunseseră aproape de minime. Deci, nici atunci după scăderi semnificative și nici acum, aceștia nu si-au diminuat pozițiile, știindu-se faptul că ei merg cu trendul. Ce s-a întâmplat în săptămânile următoare în februarie? A urmat o scădere semnificativă a acestor poziții și piața s-a confruntat în continuare cu swing-uri violente up/down, oprindu-se în zona inițială de minime. Cred ca așa se va întâmpla și de această dată, nu toți “large speculators” gândesc la fel. Vor fi unii care vor considera ca trendul s-a inversat și este cazul să se așeze pe noul trend iar alții care vor vedea oportunități de cumpărare. Extrapolând ce s-a întâmplat în februarie, privind contextul în care avem alegeri parțiale și, de asemenea, aruncând un ochi și pe grafice, înclin să cred că mișcarea corectivă va continua timp de 1-3 săptămâni, pe fondul unei volatilități zilnice ridicate.
LM: Dar în ceea ce privește piața locală de capital?
SL: Cat despre BVB, îmi permit o glumă, există o vorba printre investitorii de retail: “Nici corecțiile nu mai sunt ceea ce au fost odată”. Si este adevărat. Daca acum 15 ani o scădere de 2% pe indicii americani putea antrena o scădere de 10% pe BVB, acum lucrurile par a se fi inversat. Amplitudinea mișcărilor de pe piață locala este mai ponderată în general față de cea de pe Wall-Street. Evident este o alta piață, cu alta structură a investitorilor, alți multipli de evaluare și, nu în ultimul rând, alt dividend yield. În timp, am observat un fenomen, care la prima vedere poate pănrea bizar, și anume că BVB-ul anticipează miscările de pe Wall-Street. Probabil capitalurile speculative, atâtea câte sunt la noi, pleacă înainte de operațiunile de avergură de pe piețele mari. Așa îmi explic, pe lângă factorii specifici interni (Pilonul II de pensii, riscul de reglementare si/sau supra-taxare etc.) lipsa relativă de performanța a BVB din ultimele luni. În concluzie, cred că și piața locală va urma trendul imprimat de bursa americana, dar nu cu aceeași amplitudine a mișcărilor. Probabil vor fi vânzări în partea de retail dar fără un impact semnificativ în piață.
LM: O sa înceapă și la noi, în curând, sezonul de raportări financiare. La ce să ne așteptăm?
SL: Cred că, în mare, așteptările investitorilor sunt incluse în preturi și nu prea văd de unde ar putea apărea mari surprize. Evident, mă refer exclusiv la blue-chips-uri, nu pot urmări toți emitenții… Ținând cont de evoluția prețurilor la petrol, gaz și electricitate, rezultatele companiilor din sectorul energetic, producătoare, mă aștept să fie bune. În zona de distribuție/furnizare, lucrurile sunt mai complicate, fie din cauza tarifelor ajustate în jos, fie din cauza impactului dinamicii nefavorabile a prețului de achiziție a energiei.
Cum dinamica creditării a continuat sa fie buna și in T3, conform datelor existente pe site-ul BNR, mă aștept ca și rezultatele băncilor să fie bune. Cu atât mai mult cu cat rata NPL-urilor este, de ceva vreme, pe o panta descendentă și nu s-a întâmplat nimic in T3 care să justifice o creștere a acestora.
Companiile mai de curând listate și incluse în indicele BET formează, în continuare, zona în care pot apărea surprize în ambele sensuri. În opinia mea, nu au un istoric suficient de amplu pe parte de rezultate financiare publice pentru a risca o anticipare. În plus, acestea se află într-o fază de creștere a activității care, uneori, cere sacrificii pe parte de profitabilitate în scopul atingerii altor obiective strategice. Leverage-ul ridicat la unele dintre ele, în contextul creșterii dobânzilor, competiția și/sau ponderea mare a cheltuielilor cu salariile care au intrat pe o panta inflaționista, capacitatea de a transfera inflația costurilor către clienți le fac să devină destul de greu de prognozat pentru mine, fără un efort susținut de analiză, pe care recunosc ca nu l-am făcut”.
LM: Sever Lupu, îți mulțumesc pentru opinii și pentru debutul pe Realitatea Financiară.
SL: Îți mulțumesc și eu pentru oportunitate.
Comments are closed.