Directorii firmelor din România se aşteaptă la o scădere a activităţii şi a numărului de angajaţi în construcţii, până în decembrie, dar şi o creştere moderată a preţurilor, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică .

În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).

”Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra scădere (sold conjunctural -20%)”, se arată în comunicat.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

În activitatea de construcţii, managerii estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -15%).

Managerii estimează, de asemenea, o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +9%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii aşteaptă, pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%).

”Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%)”, se arată în comunicat.

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +24%).

Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

”În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%)”, se arată în comunicat.

Articolul precedentCum vor evolua piețele? “Nici corecțiile nu mai sunt ceea ce au fost odată” (Interviu)
Articolul următorROBOR la 3 luni scade la 3,34%. Moment de respiro pentru românii cu credite în lei

Comments are closed.