CULISELE STATULUI PARALEL. Cum a fost devalizat Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia a început să funcționeze oficial în 2012, ca urmare a deciziei Guvernului de reorganizare a sectorului energetic, prin fuziunea Societății Nationale a Lignitului Oltenia si a celor trei companii producatoare de energie: Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni și Complexul Energetic Craiova. În 2011, la momentul fuziunii, cele patru companii din Complexul Energetic Oltenia aveau, în total, un profit de 34 de milioane de euro.

Activele lor erau de 1,3 miliarde de euro. Dar aveau și datorii. Care, combinate, ajungeau la 470 de milioane euro. Complexul Energetic Craiova era cel mai puţin profitabil iar Termocentrala de la Rovinari avea cele mai mari datorii, mare parte dintre acestea fiind credite pentru retehnologizare şi ecologizare. După un an de la înființare, activele companiei au crescut la 1,6 miliarde de euro. Datoriile au scăzut la 380 de milioane de euro iar întreprinderea a făcut profit de mai bine de 28 de milioane euro. Un fost membru al Consiliului de Supraveghere al Complexului Oltenia, Gabriel Dumitrașcu, susținea însă că profitul înregistrat în 2012 de către companie era fals. Motivul ar fi fost acela că, fiind nou la vremea aceea, Complexul Energetic Oltenia trebuia să demonstreze tuturor că este și un proiect viabil.

Fuziunea minelor din Gorj cu termocentralele s-a bazat pe un studiu din 2007. Estimările Ministerului Energiei din acea perioadă erau că, în România, consumul anual de energie va ajunge să crească. În realitate, consumul a scăzut şi a ajuns în 2014 la mai puțin de 50 de terawaţi, produşi de Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Hunedoara şi producători privați de energie regenerabilă. La Târgu Jiu, au fost produşi, în 2014, puțin peste 13 terawați, deşi se estima o producţie între 16 și 18 terawați. Pentru că avea costuri mari de producţie, Complexul nu a reuşit să vândă cantitatea de electricitate estimată. Cu toate acestea, extrăgea cantităţi impresionante de cărbune, pe care le păstra în depozite.

GABRIEL DUMITRAȘCU, DESPRE CĂRBUNELE DE LA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA„În fapt, discutăm de o capacitate de 34 milioane tone de cărbune pe an, în timp ce consumul ar fi dus la un 18-20 de milioane tone. Tradus în cifre, asta înseamnă un surplus de active care generează costuri, costuri care nu se regăsesc în corespondenţă cu veniturile”.

Afacerile păguboase nu au întârziat să-și facă loc la Complexul Energetic Oltenia. De aceea, Fondul Proprietatea, un acționar minoritar al societății, a acuzat compania de o pagubă de 47 de milioane de euro, pierdere care provenea din înţelegerile comerciale cu Electrocentrala Oradea şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Turnu Severin. Fondul Proprietatea a dat în judecată conducerea companiei şi solicita statului să recupereze prejudiciul de la directori și daune suplimentare de 450 de mii de euro. Motivul? Complexul Energetic Oltenia livra în continuare cărbune către Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, în condițiile în care această întreprindere se afla în incpacitate de plată, din cauză că avea conturile blocate.

În 2013 începe declinul. Complexul Energetic Oltenia avea la acea vreme active de 1,6 miliarde de euro, datorii de 227 milioane euro, iar profitul a scăzut de la 27, la un milion de euro. O analiză a Fondului Proprietatea arată că sumele pe care complexul le avea de încasat de la parteneri au crescut de la 106 milioane euro, la 191 milioane euro. Anul 2013 aduce pentru Complexul Energetic Oltenia încheierea unei noi afaceri, de data aceasta cu Centrala Electrică de Termoficare Brăila, pe care o preia cu 1,8 milioane de euro. După două luni, Centrala Electrică de Termoficare Brăila a intrat în insolvenţă iar instanţa i-a obligat pe reprezentanți să returneze suma de 18 milioane de euro către creditori.

FOSTUL DIRECTOR COMPLEXULUI ENERGETIC OLTENIA, DESPRE INTRAREA ÎN INSOLVENȚĂ A CENTRALEI ELECTRICE DE TERMOFICARE BRĂILA
„Proprietarii acelei termocentrale, care se numea Termoelectrica la momentul respectiv, avea o datorie de 27 de milioane de RON. Acea termocentrală a fost modernizată, nu de mult timp. O modernizare extrem de spectaculoasă, cu 50 de milioane de dolari luaţi de la Banca Mondială. În bunul stil românesc, după ce s-a terminat modernizarea, s-a hotărât că trebuie închisă.”

În 2014, Complexul Energetic Oltenia a înregistrat pentru prima dată, oficial, pierderi: peste 154 de milioane de euro. Laurențiu Ciurel, directorul Complexulului Energetic Oltenia de la avel moment, a început să fie anchetat. Acesta a intrat în atenția procurorilor după ce s-a descoperit că doi dintre acționarii cu care împărțea firma de comerț cu amănuntul Katal erau și acționari la Adumit Company din Târgu Jiu, firmă care ar fi avut mai multe contracte cu termocentrala Rovinari şi cu Complexul Energetic Oltenia pe vremea directoratului lui Ciurel. Pe masa procurorilor DNA au ajuns și unele contracte încheiate de Complexul Energetic Oltenia și Laurențiu Ciurel.

În 2014, costul mediu pe tonă în Complexul Energetic Oltenia a fost în jur de 65 de lei, aproape 14,6 euro. Raportul Curţii de Conturi arată că, dacă s-ar fi încheiat înţelegerea la un preţ de vânzare de 35 de euro pe tonă, Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să primească 42 de milioane de euro. Profitul ar fi fost de aproape 25 de milioane de euro. Totuşi, cărbunele a fost vândut cu 13 euro pe tonă. Înainte de încheierea contractelor, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia anunţase că va participa la o licitaţie din Serbia într-un consorţiu. Condiţia sârbilor era livrarea cărbunelui la poarta termocentralelor.

GABRIEL DUMITRAȘCU, FOST MEMBRU AL CONSILIULUI DE SUBRAVEGHERE AL COMPLEXULUI ENERGETIC OLTENIA
„Au început explicaţiile directorilor: că nu putem, că nu avem specialişti, că nu avem d-aia, nu avem d-aia, că nu putem să montăm transportul. A fost o discuţie întinsă până târziu în noapte.(…) Începând cu Laurenţiu Ciurel şi terminând cu directorul financiar, toţi au ameninţat că ei îşi depun demisiile că nu sunt capabili să facă asemenea montaj.”

Cărbunele a fost livrat, într-un final, în Serbia de către BVA Coal SRL, o societate înregistrată în Constanța și care, la doar o lună și jumătate de la înființare a participat la licitația organizată de Complexul Oltenia. E adevărat, fără succes prima dată. Totuși, la o săptămână după, procedura a fost reluată iar compania a fost declarată câștigătoare. Până în 2015, în termocentralele din Complexul Energetic Oltenia au fost investiţi aproximativ un miliard de euro. Lucrările de ecologizare şi retehnologizare au fost cerute de Uniunea Europeană şi urmau să ducă la scăderea nivelului emisiilor de sulf şi dioxid de carbon. Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA şi Romelectro Contracte au câştigat lucrări de 40 de milioane de euro. Acţionari la Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA sunt Romelectro, cu aproape 70% şi Dan Ioan Gheorghiu, cu mai puțin de 10%. Celelalte acţiuni sunt deţinute de acţionari tip listă. Dan Ioan Gheorghiu a fost şi consilier onorific al lui Victor Ponta, în perioada în care acesta era premier.

CIUREL, DESPRE DAN IOAN GHEORGIU
„Sigur că ştiam (că era consilierul lui Victor Ponta). Da. Sigur că ştiam şi a fost şi consilier onorific al domnului Videanu şi al domnului Dan Ioan Popescu. Nu cred că a fost ministru sau prim-ministru care să nu-l fi avut pe domnul, indiferent de culoarea politică a Guvernului respectiv, care să nu-l fi avut lângă dânsul pe domnul Dan Ioan Gheorghiu.”

În 2015, chiar Victor Ponta a fost acuzat de DNA pentru infracţiuni de fals, complicitate, evaziune fiscală şi spălare de bani la Complexul Energetic Oltenia. Fostul premier a fost acuzat că, alături de Dan Şova şi Laurenţiu Ciurel, ar fi participat la devalizarea bugetului companiei. În 2007, casa de avocatură Şova şi asociaţii a primit mai multe contracte de la complexurile Turceni şi Rovinari. Procurorii susţineau că o parte din bani au ajuns şi la Victor Ponta. Tot în 2015, Consiliul de Supreveghere al Complexului Oltenia a inițiat procedura de a-l demite pe directorul Laurenţiu Ciurel. Din cauza problemelor financiare, Complexul Energetic Oltenia a disponibilizat în anul 2016 peste 2.000 de angajaţi. Tot în acea perioadă, fostul Ministru al Energiei, Victor Grigorescu îi acuza pe liderii PNL și PSD din Gorj că au făcut afaceri colosale cu întreprinderea, afaceri prin care au contribuit la starea dificilă în care se afla compania.

AFACERILE DIN OLTENIA
„În Oltenia se făceau afaceri dubioase de ani de zile şi nu e ca şi când nu ar fi ştiut toată lumea ce se întâmplă. Au început să apară dosarele penale şi vor apărea şi mai multe. Din păcate, un dosar penal nu se face pe vorbe, aşa cum se dau declaraţiile ipocrite.”

Cu câțiva ani în urmă, a început să se vorbească despre condițiile în care lucrau minerii care scoteau lignit din minele de la Gorj și huilă din minele din Valea Jiului. Chiar dacă s-a atras atenția că echipamentele cu care lucrau erau vechi, unele de pe vremea comunismului, administrația de atunci a Complexului Energetic Oltenia a început să investească în biserici și cimitire. Complexul Energetic Oltenia este, așadar, proprietar de biserici, de terenuri de sport și de fotbal, de drumuri naționale, de islazuri și de cimitire pentru care compania plătește niște taxe uriașe, pe lângă certificatele verzi, certificatele de carbon și celelalte costuri de producție.

Și numele Vîlceanu este legat de Complexul Energetic Oltenia. Mama dedputatului și ministrului de Finanțe Dan Vîlceanu care este totodată și ministru interminar al Transporturilor face afaceri extrem de profitabile cu statul. Datele publice arată că ele au devenit și mai profitabile de când liberalii au preluat puterea.

Totul, prin firma mamei lui Dan Vîlceanu, Trefo SRL, care a avut în 2020 un profit de 1,7 milioane de lei, adică aproape 23% in cifra de afaceri, de 7,3 milioane de lei. Datele din declarația de interese a deputatului PNL arată că marea majoritate a contractelor firmei Trefo SRL sunt cu statul, respectiv cu Complexul Energetic Oltenia.

În declarația de interese din iunie 2021 sunt înregistrate 19 contracte cu Complexul Energetic Oltenia și unul cu Centrala Electrică de Termoficare Govora, societate care în 2020 a înegistrat pierderi colosale, de 97 de milioane de lei. Trefo SRL a încheiat în 2019 contracte și cu Romgaz și Colterm Timișoara, societatea falimentară de furnizare a apei calde în Timișoara.

În 2020, guvernul Orban a acordat un ajutor de stat pentru ca societatea Colterm să nu intre în faliment. Complexul Energetic Oltenia a ieșit din anul 2020 cu pierderi de peste 930 de milioane de lei. România vrea ca până în 2032 să renunţe la cărbuni, mai devreme decât Polonia sau Germania, singura şansă pentru a face asta fiind înlocuirea capacităţilor de la Complexul Energetic Oltenia cu unele noi pe gaze şi energie solară.

Ca să supraviețuiască, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să treacă printr-un plan de restructurare, plan evaluat la 3,5 miliarde de euro. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentPrețul benzinei, la un pas de pragul critic de 7 lei – Avertismentul specialiștilor
Articolul următorPrețul dublu la energie pune în pericol viața din spitale. Manager „Marius Nasta”: Mă aştept să intru în incapacitate de plată

4390 COMENTARII

 1. Acesta este cu siguranță un articol cu informații valoroase pe care le căutam. Așadar, mi-ar plăcea să vă mulțumesc pentru efortul depus pentru a scrie aceste informații.

 2. Thanks , I’ve recently been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I have came upon so far. However, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

 3. Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 4. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 5. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 6. Fantastic items from you, man. I have understand your stuff prior to and you’re simply too wonderful. I really like what you have obtained here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You are making it enjoyable and you still take care of to stay it wise. I can’t wait to read far more from you. This is actually a great web site.

 7. I used to be more than happy to seek out this web-site.I wished to thanks in your time for this glorious learn!! I positively having fun with every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 8. Admiring the commitment you put into your website and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 9. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It?¦s lovely value enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the internet can be much more useful than ever before.

 10. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 11. I’m really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A couple of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any ideas to help fix this problem?

 12. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 13. Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 14. That is very fascinating, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to in quest of extra of your magnificent post. Additionally, I’ve shared your site in my social networks!

 15. Temp EMail

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got extra problerms too […]

 16. I am not certain the place you’re getting your info, however good topic. I must spend some time learning much more or understanding more. Thank you for great info I was searching for this info for my mission.

 17. My spouse and I stumbled over here by a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

 18. Hi, i believe that i saw you visited my web site thus i got here to “go back the prefer”.I’m attempting to in finding issues to improve my web site!I assume its adequate to make use of a few of your ideas!!

 19. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 20. You can certainly see your skills in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart. „A simple fact that is hard to learn is that the time to save money is when you have some.” by Joe Moore.

 21. You actually make it appear really easy together with your presentation however I to find this matter to be actually one thing which I believe I might never understand. It kind of feels too complex and extremely huge for me. I am looking ahead in your next post, I’ll attempt to get the hold of it!

 22. Forget about spam and advertising mailings.Keep your real inbox clean and secure. 10 Minute Mail provides temporary, secure, anonymous, free, disposable email address for 10 minutes.

 23. Nefis yemek tarifleri pratik yemek tarifleri hamur işi poğaça börek pasta kek tarifleriyle yemek tarifleri sitemize binlerce yemek tarifi burada. – Yemek Tarifleri Sitesi

 24. What i don’t realize is in truth how you’re no longer really a lot more smartly-appreciated than you might be now. You’re so intelligent. You understand therefore considerably in terms of this matter, made me for my part imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 25. ip adresleri kullanıcıların kullanarak internette gezinebilmelerine imkan tanıyan ve numaralardan meydana gelen , internet servis sağlayıcısı tarafından sağlanan bir hizmettir.İp adresinin takibi çok kolaydır.Bu yüzden VPN , proxy ve dns değiştirme gibi yöntemleri sizlere öneriyoruz.0 güvenli hale gelmeyeceksiniz ancak takiniz zorlaşacaktır.VPN hizmetleri ücretli yada ücretsiz 3. taraflar tarafından sağlandığı için güvenli sayılmazsınız ve bu hizmet ile birlikte başka sitelere giriş yaptığınız şifreler görülebilir giriş yaptığınız sitelerin bir listesi yada aktiviteleriniz başkaları tarafından görülebilir.

 26. Kadın suit , en büyük kadın sitesi. Kadınlar için, sağlık, tüp bebek, diyet, estetik, moda, anne bebek, yemek tarifleri kadın sitesi.

 27. en sağlam hd sikiş pornoları sitemizde yer almaktadır. Hiç bir hd pornoda canınızı sıkacak reklam yoktur pornoho farkıyla keyifli porno izlemeler.

 28. Temp EMail

  […]just beneath, are numerous absolutely not connected web-sites to ours, even so, they may be certainly really worth going over[…]

 29. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually recognise what you are talking about! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =). We can have a link exchange contract between us!

 30. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 31. Nice post. I used to be checking continuously this weblog and I am impressed! Very helpful information specially the last phase 🙂 I handle such info a lot. I used to be seeking this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

 32. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you However I am experiencing challenge with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting identical rss drawback? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 33. It’s really a cool and helpful piece of info. I’m satisfied that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 34. F*ckin’ awesome issues here. I’m very glad to see your post. Thanks so much and i am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 35. Lida Her sabah kahvaltıdan 30 dk önce 1 adet kullanılır. 3 Kutu Alana 1 Moringa Çayı Hediye YENİ STOK GELMİŞTİR

 36. What¦s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & help other customers like its aided me. Good job.

 37. of course like your web-site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the reality then again I’ll definitely come again again.

 38. Betpas online bahis siteleri arasında uzun yıllardır yer almakta olan bir marka olarak, kalitesini kanıtlamış bir bahis sitesidir. Kullanıcı dostu yaklaşımıyla .

 39. Betturkey illegal bahis sitelerinde sizlere çok daha fazla oyun sunulduğu için ve kazanç elde etme imkanınız diğer bahis sitelerine nazaran daha fazla

 40. Betturkey illegal bahis sitelerinde sizlere çok daha fazla oyun sunulduğu için ve kazanç elde etme imkanınız diğer bahis sitelerine nazaran daha fazla

 41. en sağlam doeda pornolar sitemizde yer almaktadır. Hiç bir hd pornoda canınızı sıkacak reklam yoktur pornoho farkıyla keyifli porno izlemeler.

 42. Betturkey, dünyanın çeşitli ülkelerinde fiziki casino işletmekte ve Avrupa’nın birçok ülkesinde spor bahisleri oynatan kurumsal bir şirkettir.

 43. Tipobet spor bahisleri alanını sadece futbolla çeşitlendirmemekte. Aksine futbol kadar değişik spor karşılaşmaları da oluşturarak ilerler.

 44. I am now not positive the place you’re getting your info, however good topic. I must spend some time learning much more or figuring out more. Thanks for fantastic information I was on the lookout for this info for my mission.

 45. Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that „perfect balance” between usability and visual appearance. I must say that you’ve done a fantastic job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Chrome. Excellent Blog!

 46. I am commenting to let you understand of the extraordinary experience my daughter developed reading the blog. She even learned a good number of pieces, including what it is like to have a wonderful teaching spirit to let the others without hassle gain knowledge of certain impossible matters. You really exceeded readers’ expectations. Thanks for delivering these productive, dependable, informative and cool tips about this topic to Kate.

 47. As I site possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 48. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i am happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make certain to don’t forget this website and give it a glance regularly.

 49. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 50. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 51. I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 52. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thanks

 53. Some truly superb blog posts on this web site, appreciate it for contribution. „We are always in search of the redeeming formula, the crystallizing thought.” by Etty Hillesum.

 54. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.!!!

 55. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 56. I?¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this information So i?¦m glad to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot surely will make sure to do not put out of your mind this site and provides it a glance on a continuing basis.

 57. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 58. Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

 59. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

 60. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 61. My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This publish actually made my day. You cann’t believe simply how so much time I had spent for this info! Thank you!

 62. In the awesome design of things you actually get an A for hard work. Exactly where you actually confused us was first on the particulars. You know, they say, details make or break the argument.. And that could not be much more accurate in this article. Having said that, let me reveal to you just what did give good results. Your text is actually extremely powerful and this is probably why I am taking an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. 2nd, whilst I can certainly notice a leaps in logic you come up with, I am not confident of just how you appear to unite the ideas which inturn make the actual final result. For now I shall yield to your issue however trust in the near future you link the dots much better.

 63. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 64. Great write-up, I am regular visitor of one¦s website, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 65. It is rare to discover a specialist in whom you might have some faith. In the world these days, nobody genuinely cares about showing others exactly how in this issue. How fortunate I am to have now found such a wonderful website as this. It is people like you that make a genuine difference currently through the suggestions they discuss.!!

 66. Hi there, I found your blog via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my bookmarks.!!!

 67. Nice blog here! Additionally your website loads up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate link on your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol!!

 68. The camera work heightens this loss of individuality by filming everyone from the back or side whenever there is action, so close you can’t tell who is doing what, or were in relation to other people they are doing anything with.!!!

 69. Hi. Interesting material! I’m really appreciate it. It will be great if you’ll read my first article on AP!)

 70. Very nice article and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you guys have any ideea where to get some professional writers? Thanks 🙂

 71. Sahabet Yeni Giriş – Güvenilir ve kazançlı bahisin adresi Sahabet Bahis Sitesinin en yeni adresi için sitemizi ziyaret edip güvenle giriş yapabilirsiniz.

 72. Sahabet giriş adresi her an sitemizde! Sahabet’e artık kesintisiz erişim sağlayabilecek, bahis ve casino oyunlarını keyifle oynayabileceksiniz.

 73. Bahis haberleri, son dakika Bahis haber ve gelişmeleri burada. Son Dakika: Şehit yakınına küfreden Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlığının kaldırılması için

 74. Mariobet, dünyanın önde gelen çevrimiçi spor bahis platformudur. 5 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir. Mariobet, en sevdiğiniz spor etkinliklerine bahis .

 75. Betist, bahisçilerin tüm spor etkinliklerine bahis yapmalarına, favori takımlarını desteklemelerine veya nakit ödüller kazanmalarına olanak tanıyan yeni bir.

 76. Bahis haberleri, son dakika Bahis haber ve gelişmeleri burada. Son Dakika: Şehit yakınına küfreden Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlığının kaldırılması için

 77. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 78. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!!11

 79. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.>>>>

 80. 2013 yılında bahis siteleri arasında hizmete başlayan Goldenbahis sitesi tasarımının şık yapısı, Pronetgaming altyapısıyla kaliteli bahsi oyunculara sunmaktadır

 81. Jokerbet giriş yapamıyorsanız güncel adresi sitemiz üzerinden en kısa sürede yayınlanacaktır. Jokerbet sitesinde bedava deneme bonusu kampanyası mevcut değildir …

 82. I am now not positive the place you are getting your information, however great topic. I must spend some time finding out much more or working out more. Thank you for wonderful info I used to be looking for this info for my mission.

 83. Nerobet Bölümleri. Sitenin giriş adresinden siteye girdiğimizde sitenin alt bölümlerden oluştuğunu görüyoruz. Nerobet, canlı bahis, spor, e-spor, poker, casino,

 84. Goldenbahis bahis sitesi güncel bilgiler sitede yayınlanmaktadır. Goldenbahis giriş adresi bilgilerini tüm ayrıntıları ile siteden takip edebilirsiniz.

 85. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 86. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 87. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier……!:

 88. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 89. Forget about spam and advertising mailings.Keep your real inbox clean and secure. 10 Minute Mail provides temporary, secure, anonymous, free, disposable email address for 15 minutes.

 90. At this time it appears like BlogEngine is the top blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?|????????????????

 91. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity to your publish is simply great and i can think you are an expert in this subject. Well along with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thank you one million and please continue the rewarding work.|…

 92. Thanks for another informative site. The place else may just I am getting that type of info written in such an ideal way? I’ve a project that I am just now operating on, and I’ve been at the look out for such information..!

 93. Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

 94. Aloha! Such a nice post! I’m really appreciate it. It will be great if you’ll read my first article on AP!)

 95. I really like your writing style, superb info, thanks for posting :D. „I hate mankind, for I think myself one of the best of them, and I know how bad I am.” by Joseph Baretti.

 96. Only a smiling visitant here to share the love (:, btw great pattern. „He profits most who serves best.” by Arthur F. Sheldon.

 97. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 98. I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

 99. Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

 100. F*ckin’ awesome things here. I’m very glad to see your article. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 101. Canlı bahis siteleri yeni yılda hem sayıca artmış hem de hizmetleri genişlemiştir. Başlarda sadece bahisler olan siteler üzerinde zamanla canlı iddaa, casino

 102. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange methods with other folks, why not shoot me an email if interested.

 103. Restbet giriş yapacak kullanıcıların tercih ettiği firma onaylı bir siteyiz. Öncelikle site adresinden bahsetmek gerekirsek 2015 yılında açılmış bir bahis ve

 104. Hiya very cool web site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds additionallyKI am happy to find a lot of helpful info here in the submit, we need work out more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 105. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 106. Full body massage will be a useful technology in many ways. It is good for relieving stress of friends and family members, and it can also help relieve pain or pain of people around them.

 107. This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

 108. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 109. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 110. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 111. Thailand is famous for massage all over the world. Acupressure using bare hands and arms is the main focus.

 112. Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

 113. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 114. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 115. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 116. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 117. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!!……

 118. You are my breathing in, I have few blogs and rarely run out from post :). „He who controls the past commands the future. He who commands the future conquers the past.” by George Orwell.

 119. Along with everything that seems to be building inside this subject matter, many of your opinions are very refreshing. Even so, I am sorry, because I can not subscribe to your whole theory, all be it radical none the less. It seems to everyone that your opinions are actually not entirely rationalized and in fact you are generally yourself not wholly confident of your argument. In any event I did take pleasure in reading it.

 120. Your website’s colors and concept appeal to me. Are you the creator of this site? Please answer since I’d like to start my own blog and would like to know where you obtained this. thanks

 121. Γειά σου! Θα μπορούσα να ορκιστώ ότι είχα επισκεφτεί αυτόν τον ιστότοπο στο παρελθόν, αλλά αφού κοίταξα μερικές από τις αναρτήσεις κατάλαβα ότι είναι νέο για μένα. Εν πάση περιπτώσει, είμαι σίγουρα χαρούμενος που το βρήκα και θα το σημειώνω και θα το επισκέπτομαι συχνά!

 122. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its aided me. Good job.

 123. Magnificent website. Lots of helpful info here. I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!

 124. Normally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice article.

 125. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve learn this submit and if I could I wish to suggest you few interesting issues or suggestions. Perhaps you could write subsequent articles regarding this article. I want to learn more issues about it!

 126. Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people

 127. Thanks for some other great article. The place else could anyone get that kind of info in such a perfect means of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 128. Very great post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve really loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing in your feed and I’m hoping you write again very soon!

 129. Good post. I learn something tougher on completely different blogs everyday. It’s going to always be stimulating to read content material from other writers and practice a bit of one thing from their store. I’d want to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

 130. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 131. Thank you a bunch for sharing this with all folks you actually realize what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also visit my site =). We can have a hyperlink exchange arrangement among us!

 132. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 133. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 134. Hey!. Such a nice post! I’m really enjoy this. It will be great if you’ll read my first article on AP!)

 135. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 136. Just wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is just nice and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 137. Good day, and welcome to a fantastic website!! Man, you’re a genius. Excellent… I’ll bookmark your webpage and subscribe to your feeds as well. I’m glad to see thus many useful information in this article, we need to build more methods on this area, thank you for sharing.

 138. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss
  feed and look forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 139. With every little thing which appears to be building throughout this particular area, many of your perspectives are very stimulating. Having said that, I am sorry, because I do not subscribe to your whole strategy, all be it exhilarating none the less. It looks to me that your opinions are not entirely justified and in fact you are yourself not really entirely confident of your assertion. In any case I did appreciate examining it.

 140. Wonderful paintings! This is the kind of info that are meant to be shared across the internet. Disgrace on the seek engines for now not positioning this submit higher! Come on over and talk over with my site . Thanks =)

 141. Bedava bahis ve deneme bonusu veren bahis siteleri arayarak günlerini geçiren bedava bonus avcısı arkadaşlar üyelik bonusu ve deneme bonusu haberlerini ..

 142. I’ll immediately take hold of your rss feed as I can not
  to find your e-mail subscription link or e-newsletter
  service. Do you have any? Please allow me recognise in order that I could subscribe.

  Thanks.

 143. Hiya, I’m so delighted I came into this information. Bloggers nowadays exclusively write about gossip and the internet, which is quite aggravating. I’m looking for a nice site with intriguing material. Thank you for maintaining this website; I will continue to frequent it. Do you send out email newsletters? I can’t seem to locate it.

 144. Aloha! Interesting post! I’m really appreciate it. It will be great if you’ll read my first article on AP!)

 145. I want to express my passion for your kind-heartedness giving support to people who really want assistance with that niche. Your personal dedication to passing the solution all over turned out to be extremely productive and have without exception helped ladies like me to achieve their objectives. Your new insightful tips and hints signifies a whole lot to me and substantially more to my fellow workers. Best wishes; from everyone of us.

 146. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 147. Thanks , I’ve just been looking for information about this subject for a long time and yours is the greatest I’ve discovered so far. However, what about the conclusion? Are you certain about the supply?

 148. Unquestionably imagine that which you stated. Your favourite reason seemed to be on the internet the simplest
  factor to have in mind of. I say to you, I certainly get annoyed whilst folks think about issues that
  they plainly do not understand about. You managed to hit the nail upon the top and
  also defined out the whole thing without having side-effects ,
  people can take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks

 149. Δεν είναι η πρώτη μου φορά που επισκέπτομαι αυτόν τον ιστότοπο, επισκέπτομαι αυτόν τον ιστότοπο καθημερινά και λαμβάνω καλά δεδομένα από εδώ καθημερινά. δειτε και το δικο μου σιτε και πειτε μου την γνωμη σας ευχαριστω https://directvortex.gr/

 150. I don’t even know how I ended up here, however I believed this put up was once good. I do not realize who you’re however definitely you’re going to a well-known blogger for those who are not already 😉 Cheers!

 151. Whats up very nice site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m satisfied to find numerous useful info right here in the put up, we need develop extra strategies on this regard, thanks for sharing.

 152. great submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector don’t understand this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 153. Mariobet giriş adresimiz üzerinden yeni üye olan kullanıcılara 30 TL ücretsiz deneme bonusu verilmektedir. Sitemizin üst kısımında yer alan giriş butonuna .

 154. Sitemiz üzerinden betist giriş adresine erişebilir ve hiçbir kesinti yaşamadan bahis ve casino oyunlarını denemenin keyfini yaşayabilirsiniz.

 155. Türkiye’nin gerçek online canlı bahis ve casino sitesi. bahis.com giriş adreslerine ve bahis’in tüm detaylarına bahis.com üzerinden erişebilirsiniz

 156. Sahabet türkiye’de kısa sürede en başarılı canlı bahis alanında ün kazanmış sitelerden birisidir. Sahabet tv güncel adres giriş yapınız.

 157. I really enjoy your blogging style after reading a few of the posts on your site. I’ve added it to my list of favorite websites and will return soon. Please have a look at my website as well and let me know what you think.

 158. I simply needed to express my gratitude one more. I’m not sure what I would have done if you hadn’t made the advice you did about this industry. It was previously a really worrisome matter in my opinion, but seeing your specialist approach to dealing with the problem made me cry with delight. I appreciate your efforts and hope you know what a fantastic job you are doing by teaching others through the use of the internet. I’m confident you’ve never met all of us.

 159. I believe the site’s administrator is putting in a lot of effort to promote his website, because everything on it is of high quality.

 160. [url= https://www.jkv89.com/%5D jkv89 [/url]อยากมีรายได้เสริมไหม? มีเกมสล็อคทำเงินใหม่ๆ มาแนะนำ พร้อมเทคนิคดีๆเพียบ เล่นเกมได้เงินจริงแน่นอน

 161. Pokerklas, bahis sektörünün lisanslı firmalarından birisidir. Türkiye’deki yasalar gereği yurtdışı serverlar üzerinden hizmet sunan tüm bahis platformlarının …

 162. Klasbahis, bahis ve casino oyunları konusunda hizmet sunan, menşei yurtdışı olan bir sitedir. Uluslararası camiada tanınan sitemiz Curacao lisansına

 163. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 164. Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. That is an extremely neatly written article. I will be sure to bookmark it and come back to learn extra of your helpful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 165. En hızlı yatırım çekim imkanı ile Jestbahis her zaman en önde! Ayrıcalıklı 7/24 Hizmet ve benzersiz bonus seçenekleri için sizleride bekleriz.

 166. Mariobet oyun sitesi Avrupa merkezli bir oyun sitesidir ve Türkiye’deki hizmetlerinde engellemeler ile karşılaşmaktadır. Türkiye’de BTK tarafından Türk oyun .

 167. Hey would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!