Criptomonedele se prăbușesc. BNR a avertizat că piața e volatilă

Criptomonedele au scăzut luni, capitalizarea bursieră în acest domeniu ajungând la o treime față de vârful înregistrat în ianuarie.

Ether, a doua monedă virtuală ca importanță după Bitcoin, a coborât cu 10% față de nivelul de vineri, iar capitalizarea bursieră în domeniul activelor digitale a coborât până la 197 miliarde de dolari, mult sub vârful de 640 miliarde de dolari din ianuarie, indică site-ul de specialitate CoinMarketCap.com, conform Bloomberg.

Criptomonedele au scăzut pe parcursul a cinci din ultimele șase săptămâni, pe fondul îngrijorării că o adoptare mai largă a activelor digitale va dura mai mult decât se anticipase.

Această temere a fost accentuată în week-end, după ce Comisia americană a Valorilor Mobiliare și a Bursei a suspendat temporar tranzacționarea a două titluri din sectorul monedelor.

Vitalik Buterin, co-fondator Ethereum,compania care administrează moneda cu același nume. a declarat pentru Bloomberg că zilele de creștere explozivă în industria blockchain s-au dus.

„Suspendarea temporară a acestor produse a dus la o reacție de respingere din partea jucătorilor. Dar, în cele din urmă, este doar un alt obstacol pe care piața trebuie să îl depășească” a afirmat, la rândul său, Ryan Rabaglia, seful de tranzactionare la firma de profil OSL din Hong Kong.

Critpomonedele au suferit presiuni și luni, în pofida faptului că renumita societate bancară Citigroup a anunțat dezvoltarea unui nou mecanism de investiții în spațiul virtual. Banca americană intenționează să acționeze în calitate de agent care emite așa-numitele încasări de active digitale, pentru a permite tranzacționarea prin proxy, fără a deține proprietatea directă asupra monedelor subiacente, a declarat o sursă apropiată operațiunilor.

Indicele MVIS CryptoCompare Digital Assets 10, al monedelor virtuale majore a scăzut cu 2% la ora 12:18, ora Londrei. Declinul de luni a condus la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii octombrie și până acum.

Moneda Ether a coborât într-un ritm mai alert decât Bitcoin în ultimele luni.

Multe start-up-uri care investit în Ether se află în situația de a vinde active reale și proprietăți pentru a face față cheltuielilor cu salariile sau costurile de dezvoltare.

Avertismentul BNR

Banca Națională a României (BNR) a avertizat, încă din luna februarie a acestui an, asupra riscurilor la care se expun cei care investesc în aceste instrumente, criptomonedele fiind considerate active riscante.

„Având în vedere creșterea exponențială din ultima perioadă a prețului majorității monedelor virtuale, și a fluctuațiilor foarte mari înregistrate de acestea pe perioade foarte scurte, Banca Națională a României clasifică monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile și riscante”, se arăta într-un comunicat BNR.

„În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede”, menționa documentul citat.

Citiți și: Crahul anului 2018. „Am crezut că ne vom îmbogăți, dar acum suntem ruinați”

Articolul precedentInvestitorii cer Volkswagen 9 miliarde de euro despăgubiri. Producătorul ar putea scăpa pe caz de inside information
Articolul următorOperatorul aerian Ernest Airlines întrerupe, din 8 octombrie, zborurile spre România

Comments are closed.