CEO-ul Băncii Mondiale susține importanța investiției în capitalul uman

Kristalina Georgieva, CEO-ul Băncii Mondiale, a subliniat importanța investiției în capitalul uman pentru realizarea succesului economic într-o eră a transformărilor provocate de evoluțiile tehnologice. 

CEO-ul Băncii Mondiale a subliniat și importanța angajamentului luat de România în ceea ce privește egalitatea de gen. România a obținut 90 de puncte la recentul raport al Băncii Mondiale, „Women, Business and the Law” (Femeile, Afacerile și Legea) care analizează o decadă de reforme la nivel global.

Georgieva a remarcat faptul că femeile din România conduc în Uniunea Europeană când vine vorba de implicarea lor în domeniile dominate în mod tradițional de bărbați, respectiv în științele exacte, matematică și informatică. Spre deosebire de femeile din alte țări UE, este mult mai probabil ca ele să obțină o diplomă în inginerie sau manufactură. Și, cu un procent de 5,2%, România se mândrește cu cea mai scăzută diferență salarială dintre bărbați și femei din UE, mult sub media UE de 16%.

„Este extraordinar să vezi că femeile din România excelează în domenii predominate în mod tradițional de bărbați, precum știința, matematica și informatica. Acest lucru reprezintă un foarte bun exemplu pe care alte țări din UE ar putea să îl urmeze”, a spus Kristalina Georgieva. „Pentru ca țările să reușească în această economie digitală ce se dezvoltă rapid, egalitatea de șanse la locul de muncă între femei și bărbați este necesară, în toate sectoarele și regiunile.”

Dovezile arată că tehnologia produce o transformare în piața muncii, schimbând natura firmelor, creând noi modele de afaceri și crescând numărul de oportunități de angajare. Tehnologia aduce oportunități, dacă oamenii dispun de competențele necesare pentru a participa la noua economie digitală globală în curs de dezvoltare.  Cel mai important lucru pe care pot să îl facă țările pentru a se pregăti pentru locurile de muncă ale viitorului este să investească în oameni pentru a-și consolida capitalul uman.

Banca Mondială sprijină deja România să investească mai mult și mai inteligent în programe educaționale de calitate. Proiectul privind învățământul secundar („ROSE”) din România oferă granturi de aproximativ 100.000 € pe program pentru unitățile de învățământ mai puțin performante, pentru a facilita investițiile în activități remediale, de îndrumare, consiliere și orientare vocațională și în activități extracurriculare. Aceste granturi au ajutat peste 250 de licee mai puțin performante să reducă rata de abandon – de la 6,5% în 2014 la 3% în 2018 – și să crească rata de promovare a examenului de bacalaureat – de la 86,9% în 2014 la 94,6% în 2018.

Banca Mondială este, de asemenea, implicată în susținerea unor proiecte menite să asigure  rezultate mai bune privind starea de sănătate a românilor. Avem în curs de implementare un proiect de 250 milioane €, care sprijină infrastructura medicală, și un nou proiect este pregătit, al cărui scop este să extindă acoperirea asistenței medicale primare pentru populația care în prezent nu beneficiază de acest drept.  Acest nou sistem de funcționare bazat pe rezultate ar putea contribui la eliminarea discrepanțelor legate de servicii prin creșterea accesului la medicii de familie, asistență medicală preventivă și acoperirea medicală universală.

„În ultimele două decenii, în domeniul sănătății au existat multe îmbunătățiri, dar trebuie să fie făcut mai mult pentru a atinge nivelul din alte țări ale UE”, a adăugat Kristalina Georgieva. „Un sistem de sănătate mai echilibrat și mai integrat va îmbunătăți viețile oamenilor prin soluții care descoperă afecțiunile într-o etapă incipientă, crescând astfel productivitatea.”

Sursa: Banca Mondială

Articolul precedentOUG 114 se clatină. Vești bune pentru mediul de afaceri
Articolul următorA scăzut numărul autorizațiilor de construcție