Sfârșitul epocii Dragnea, dar și semnalul puternic anti-PSD dat de electorat, vine cu speranțe de intrare în normalitate a politicilor economice ale guvernării de la București.

 

Au apărut mai multe semnale de distanțare față de așa-numita „ordonanță a lăcomiei” din decembrie 2018, care a pus pe jar mai multe sectoare din businessul românesc, în special băncile, IT-ul, telecomul și energia.

Miercuri, 29 mai, celebra OUG 114 a primit raport de respingere în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, în condițiile în care legea vizează și taxarea companiilor din telecom. Efectele au fost deja resimțite la buzunare de români, prin scumpirile abonamentelor la cablu TV și internet.

Președintele comisiei IT, deputatul USR Cătălin Drulă, a anunțat pe Facebook că va propune respingerea actului normativ, precizând că este curios să vadă dacă și reprezentanții celorlalte partide au înțeles ceva din votul de duminică.

”Raport de respingere în Comisia IT&C pentru OUG 114 („OUG lăcomiei”) cu 7 voturi „pentru” (2 USR, 2 PNL, 1 PMP, 1 UDMR, 1 minorități) și 1 „abținere” (PSD). În același timp am dat raport de respingere și pentru OUG 19/2019 care venea cu modificări față de OUG 114. Cele două merg în pachet. OUG „lăcomiei” are efecte dezastruoase pentru economie – în Comunicații, în industria bancară sau pentru Pilonul 2 – trebuie să parcurgă tot circuitul parlamentar (inclusiv votul în plen) și să fie respinsă definitiv. Presiunea trebuie menținută pentru abrogarea acestei nenorociri”, a anunțat Drulă pe Facebook.

ALDE propune rediscutarea OUG 114

Preşedintele ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, a anunțat tot miercuri că partidul său va rămâne alături de PSD la guvernare, dar că doreşte o rediscutare a OUG 114 şi a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Liderul ALDE a afirmat că îi propune premierului să se renunţe la ordonanţele de urgenţă pe domeniul justiţiei şi că îşi doreşte o rediscutare atât a OUG 114 cât şi a Fondului Suveran de Investiţii.

„Trebuie să reevaluăm programul de guvernare. Chiar dacă referendumul a fost unul consultativ, îi propun dnei prim-ministru să renunţe definitiv la ideea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei. Dorim rediscutarea OUG 114, să abandonăm toate măsurile percepute negativ, dorim să rediscutăm modul în care a fost gândit Fondul Suveran de Investiţii”, a adăugat Tăriceanu.

Legea de aprobare a OUG 114, supranumită de Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici ”ordonanța lăcomiei”, a intrat miercuri în dezbaterea Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, după ce la începutul lunii martie a fost adoptată tacit de Senat.

Articolul precedentCriza de personal, la cote record în România
Articolul următorCEO-ul Băncii Mondiale susține importanța investiției în capitalul uman