Curtea Constituţională a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea proiectului de lege prin care se dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, în condițiile în care prejudiciul cauzat, majorat cu 25% din valoarea acestuia, plus dobânzil şi penalităţi, să fie acoperit integral.

Judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, potrivit Realitatea Plus.

Astfel, legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.

Marcel Ciolacu, despre amnistierea evazioniștilor: „Prioritatea oricărui stat este încasarea banilor”! Shakira, exemplul premierului

De asemenea, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Articolul precedentFacturi de INFARCT în luna februarie. Bucureștenii care stau la bloc sunt disperați
Articolul următorCum a variat mortalitatea excedentară din toate cauzele (eACM) în perioada pLandemiei, în SUA?