În semestrul I 2018, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2409,3 lei/persoană, mai mult decât anul trecut. Caștigăm pe o parte dar pierdem pe alta. Față de 2917 a scăzut ponderea turiștilor veniți pentru afaceri.

  • Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective *)  în trimestrul II 2018 a fost de 793,0 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1937,7 milioane lei.
  • În semestrul I 2018 numărul de  turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1273,4 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 3067,9 milioane lei.

 Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul II 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (58,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând  60,1% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (41,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), dintre acestea evidenţiindu-se călătoriile pentru vacanţe (71,2%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,2% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 34,1% și-au organizat singuri sejurul. Aceste procente au rămas aproape nemodificate fașă de anul trecut.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (79,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,8% și alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,8%. Anul trecut ceva mai puțini veneau în România cu avionul și mai mulți cu mașina.

Prin comparație, în semestrul I din 2017 numărul de turiști nerezindenți fusese de 1204,9 persoane care cheltuiseră 2650,1 lei (2199,4 lei/persoana). Față de aceeași perioadă a anului trecut ponderea turismului de afaceri a scăzut însă cu două puncte procentuale, implicit și cheltuielie acestora au reprezentat un procent mai mare (1%) față de 2018.

 

 

Articolul precedentPesta porcina alunga investitorii. Fondul Polaris nu mai preia Premium Porc Group
Articolul următorCum își fac vrâncenii drumuri de mătase la ei acasă

Comments are closed.