Atacul iranian asupra bazelor americane din Irak a declanșat o serie de efecte financiare cu impact și în România.

Preţul petrolului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele luni pe pieţele financiare externe, după atacul iranian asupra forţelor americane din Irak.

Și prețul aurului a urcat vertiginos, iar dolarul a înregistrat și el un salt simțitor pe piața bancară din România.

Moneda americană a urcat 4,29 lei, scumpire care va afecta prețurile la produsele de tehnologie

„Escaladarea conflictului din Golf ar putea împinge prețurile la țiței în sus, așa că schimbăm și noi prognoza (la inflație – n.red)”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Preţul aurului la un nou record al ultimilor şase ani. Uncia a trecut de 1.600 de dolari, după atacurile din Iran

Cotaţia aurului a trecut miercuri pragul de 1.600 de dolari pentru o uncie (28,3495231 grame), pentru prima dată în mai mult de şase ani, după atacurile lansate de Iran asupra unor ţinte americane din Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu dronă asupra unui comandant iranian, transmite Bloomberg citat de Agerpres.

Metalul galben a început furtunos anul 2020, investitorii fiind îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Cotaţiile înregistrează cea mai mare creştere din aproape un deceniu, stimulat de politicile monetare relaxate ale băncilor centrale şi îngrijorările cu privire la evoluţia economiei mondiale. „Sunt foarte surprins că Iranul a ales un astfel de mod deschis de a răspunde. Aproape că invită SUA să dezlănţuie un răspuns de tip ‘şoc şi groază’. Mă aştept ca aurul, argintul şi petrolul să continue să se aprecieze”, a declarat Jeffrey Halley, analist la Oanda.

Articolul precedentGuvernatorul BNR explică de ce nu pot fi majorate pensiile
Articolul următorOMV transferă 40 de zăcăminte de țiței către Dacian Petroleum