Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că pensiile din România ar trebui să crească, dar procentul cu care cresc reprezintă o problemă, în condiţiile în care economia creşte cu 4% pe an, în timp ce pensiile sunt aşteptate să avanseze cu 40%, iar soluţia la această problemă este doar una politică. Actuala lege a pensiilor prevede o creştere a punctului de pensie cu 40%, din septembrie 2020. Isărescu atrage atenţia că economia este aşteptată să crească cu doar 4%.

”Pensiile trebuie să crească, dar problema este procentul cu care cresc. Nu cred că trebuie să facem obsesii pentru cifre biblice. Să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani prin deşertul financiar. (…) Hai să fim serioşi cu cifrele. Există doar o soluţie politică la această problemă, nu avem o soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4%, nu poate să crească ceva cu 40%, nu e ceva marginal”, a declarat Isărescu, miercuri, în cadrul conferinţei de presă care a urmat deziciei de politică monetară.

Guvernatorul s-a arătat îngrijorat de creşterea deficitului bugetar, care este aşteptat să ajungă la 4,4% din PIB în 2019. Însă, Isărescu atrage atenţia că o corecţie trebuie făcută cu mare grijă, pentru a nu împinge ţara în recesiune.

”Suntem pentru o corecţie, dar care să nu împingă economia spre o recesiune. Suntem foarte reticenţi în a sugera o creştere a taxelor în acest an. Ieşirea dintr-o politică pronunţat prociclică este dificilă, foarte dificilă. Când apeşi foarte tare pe acceleraţie, nu este prea indicat să apeşi repede pe frână, decât dacă vrei să ieşi cu capul prin parbriz”, a spus Isărescu.

Articolul precedentBNR explică păstrarea dobânzii
Articolul următorCare este impactul financiar al conflictului dintre Iran – SUA