Bolivarul suveran îi dă curaj președintelui Maduro să anunțe că salariile vor fi mai mari de 34 de ori

Noua monedă a Venezuelei, Bolivarul suveran, în circulație pe piața venezueleană, după denominarea prin tăierea a cinci zerouri, l-a stimulat pe președintele țării, Nicolas Maduro, să anunțe o majorare a salariilor de 34 de ori, în încercarea de a contracara efectele crizei economice.

Acesta a făcut anunțul, fără a preciza data intrării în vigoare a acestei creşteri care se înscrie în programul său de relansare economică, transmite AFP.

„Am fixat salariul minim, pensiile şi baza salarială pe baza unui petro mediu, la 1.800 de bolivari”, a declarat Nicolas Maduro, la postul național de televiziune.

La cursul actualului bolivar, venitul minim va creşte de la 5,2 milioane, mai puţin de un dolar la rata de schimb de pe piaţa neagră, care domină economia, la 180 de milioane, circa 28 de dolari.

Această ajustare de 3.464% este cea de a cincea din 2018, potrivit AFP.

După denominare, președintele celei mai bogate țări în zăcăminte de petrol din America Latină, Nicolas Maduro, a precizat că salariul va fi „indexat” la valoarea petro, criptomoneda venezueleană cu care guvernul intenţionează să ocolească lipsa de lichidităţi şi sancţiunile financiare ale SUA.

Un petro este echivalentul a circa 60 de dolari, pe baza preţului barilului de petrol venezuelean.

Venitul minim, care nu este suficient pentru a cumpăra un kilogram de carne, s-a prăbuşit din cauza unei hiperinflaţii galopante care ar putea atinge 1.000.000% în acest an, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internaţional.

Nicolas Maduro a avertizat că guvernul va aplica un program strict de „disciplină fiscală”.

„Trebuie să ne limităm la o disciplină fiscală prusacă şi să suprimăm definitiv emisia de monedă (…) spre profitul creării de monedă în producţia de petrol, aur şi turism”, a spus Nicolas Maduro.

Populația a fost afectată de cozi interminabile la magazinele alimentare, limitarea furnizării de curent și apă câteva ore pe zi, iar pe piață este resimțită absența cronică a unor produse de bază.
Criza economică din Venezuela, țară cu regim socialist, cu aproximativ 31 de milioane de locuitori, a început să își facă simțită prezența în urmă cu trei ani, de când prețul petrolului a coborât considerabil pe piețele internaționale. Țițeiul reprezintă 90% din exportul Venezuelei, iar scăderea prețului la petrol a însemnat prăbușirea veniturilor guvernamentale.
Articolul precedentHoție la drumul mare cu vignete, în Bulgaria
Articolul următorReglementatorul englez lansează un avertisment asupra înșelătoriilor din piețele criptomonedelor

Comments are closed.