Bulgarii profita de aglomeratia din weekend si ii „taxezeza” pe straini, bineinteles ca si pe romani. Specula cu vignete era în floare duminca dimineata la Ruse.

La vecinii din sud, vignetele se vând la chioșcuri amplasate pe marginea drumurilor și la unele benzinării. Duminică dimineață, atât la primele chioșcuri de după graniță, cât și la singura benzinărie din prima intersecție de pe drumul care face legătura dintre vama din Ruse și drumul național ce duce la Sofia, se vindeau vignete la prețuri mai mari decât duble față de prețul afișat.

Oficial, o vignetă valabilă între opt zile și o lună costă 30 leva (aproximativ 60 lei la cursul oficial). Dar la primul comerciant după trecerea graniței, prețul solicitat era de 80 leva.

Evident nu primesti nici o explicatie pentru ce ti se cer 80 leva in loc de 30. Ti se face semn ca nu poti plati cu card. Bulgarul iti spune intr-o romana improvizata ca daca vrei vigneta la 30 leva si sa platesti cu card trebuie sa te duci „La Peco!”.

Intradevar in aceeasi intersectie se gaseste o benzinarie Petrol lipita de alt chiosc asezat pe marginea drumului, dar in cea mai accesibila pozitie. Practic, cele mai multe masini straine acolo opresc.

Am incercat sa evitam tepuiala si ne-am dus la benzinarie. Surpriza totala. Casierul de la Petrol ne spune ca pretul vignetei este 90 lei sau 18 euro si nu primeste leva!! De altfel si la chioscul de langa statia de benzina Petrol pretul vignetei este acelasi. 90 lei sau 18 euro, nu se vand in leva si nu se poate plăti cu card.

Romanii cedeaza speculantilor si merg pe ideea ca mai bine 90 de lei decat 160 lei, cu atat mai mult cu cât o masina de politie este parcata putin in lateral. Politistii par atenti la trafic si asta iti taie cheful sa te aventurezi sa cauti o alta benzinarie. A doua mare benzinarie, de unde poți achiziționa vigneta apartine Shell, dar este situata la 6 km. Ori până acolo poți fi amendat pentru că nu ai achitat această taxă. Într-adevăr de la benzinaria Shell se putea cumpăra vignenta de 30 leva cu pretul corect si plata se putea face cu card bancar.

Toti cei intrebati daca au primit chitanta pentru sumele platite aveau chitante eliberate in pe care era trecuta suma legala: 30 leva (vezi fot).

După o astfel de exeprieinta de furăciune la dumul mare in Bulgaria, ajungi sa gasesti si aprecieri pentru tara de care tocmai ai fugit in vacanta: Romania.

Poliția de Frontieră a comunicat că în minivacanța de Sf. Maria (14-18.08.2018), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 1.303.000 de persoane, cetățeni români și străini, dintre care  578.000 pe sensul de intrare în ţară şi  725.000 pe sensul de ieşire din ţară şi 314.600 mijloace de transport.

Totodată, la frontiera cu Bulgaria traficul cel mai intens s-a înregistrat prin P.T.F. Giurgiu, tranzitul fiind de 95.800 persoane.

Articolul precedentPionul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, în război deschis cu Digi și ASF
Articolul următorBolivarul suveran îi dă curaj președintelui Maduro să anunțe că salariile vor fi mai mari de 34 de ori

Comments are closed.