Banca Mondială anunță o CATASTROFĂ ECONOMICĂ după războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina va antrena și o catastrofă economică, pentru că efectele conflictului se suprapun unui moment și așa sensibil la nivel mondial, din cauza scumpirii energiei și creșterea inflației, a avertizat vineri președintele Băncii Mondiale.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a declarat David Malpass pentru BBC, citat de Mediafax

Șeful Băncii Mondiale subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente. Cele 2 state reprezintă 60% din producția mondială de floarea soarelui și aproape 30% din exporturile de grâu, potrivit JP Morgan.

De altfel, pe bursa futures de la Chicago grâul a atins deja cea mai mare cotație din ultimii 14 ani.

În fața blocării exporturilor, din cauza sancțiunilor și a conflictului, „nu există nicio modalitate de adaptare suficient de rapidă la pierderea aprovizionării din Ucraina și din Rusia, ceea ce face ca prețurile să crească”, a declarat Malpass.

El spune că același lucru este valabil și în cazul livrărilor de energie din Rusia, iar acest lucru este deosebit de dăunător pentru Europa de Vest, unde guvernele „au neglijat alte aspecte legate de modul în care să aibă suficientă energie electrică”.

Pe de altă parte, cele 2 economii vizate sunt deja la un pas de colaps, așa încât oricum nu vor mai putea funcționa la capacitate normală după încetarea conflictului și vor avea nevoie chiar ele de ajutor internațional suplimentar, ceea ce va majoră nota de plată a războiului.

Articolul precedentIndicele ROBOR la 3 luni a urcat vineri la 4,03% pe an. A atins recordul din 2014
Articolul următorTikTok și-a suspendat o serie de servicii în Rusia, ca urmare a legii date de Vladimir Putin