O nouă etichetă va apărea pe produsele alimentare autohtone, pentru a atesta utilizarea materiilor prime de origine românească. Se va numi DOR – acronimul de la ”De Origine România” și are ca scop să-i ajute pe români să distingă mai ușor produsele fabricate exclusiv în țară.

Proiectul de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, prevede condițiile în care se poate obține etichetarea voluntară DOR.

În primul rând, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească anumite condiții. Dacă este vorba de produse neprelucrate, producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv colectarea laptelui, aceste activități trebuie să aibă loc pe teritoriul României.

Carnea, dar și celelalte produse de origine animală, trebuie și ele să provină de la exemplare născute, crescute și sacrificate pe teritoriul țării.

În cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conținutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform rețetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu unele similare produse pe teritoriul României.

Ministerul Agriculturii va înființa un registru național, document în format digital cu toți beneficiarii care au obținut certificatul și vor utiliza logo-ul de origine România – DOR.

Din 2024, Ministerul Agriculturii va asigura, din bugetul propriu, resurse financiare pentru promovarea în țară și în străinătate a schemei de certificare voluntară de origine România – DOR, mai prevede proiectul de lege care merge la promulgare, scrie Radio România Actualități.

Articolul precedentPIB-ul României, în creștere – Ce arată cele mai recente date publicate de INS despre economia țării
Articolul următorÎncepe tipărirea noilor cupoane cu pensiile majorate – Anunț crucial pentru milioane de vârstnici