Planorama, un vis imobiliar ce trebuia să fie finalizat încă de acum 17 ani, este cea mai mare escrocherie din România. Aproape 600 de oameni au fost păgubiți, iar unii dintre ei chiar au plătit prețul apartamentelor de două ori. Dezvoltatorul imobiliar este un cetățean străin care a dispărut imediat după ce a încasat toate avansurile. Cea mai mare escrocherie imobiliară din România a fost demarcată într-o anchetă jurnalistică marca Realitatea Plus și România Suverană. 

571 de oameni au dat avansul sau au plătit integral apartamentele care erau vândute la cele mai mici prețuri de pe piață în anul 2007. Investitorul Israelian le promitea oamenilor că în câțiva ani vor avea locuința visurilor lor, garsoniere și apartamente construite în stil arhitectural american și locuri de parcare suficiente.

Beny Steinmetz, tun de miliarde de dolari în România

Miliardarul Beny Steinmetz, ajutat de nepoata premierului grec să scape de extrădarea în România

Beny Steinmetz / Foto: Profi Media

Magnatul Beny Steinmetz, condamnat în România în dosarul Ferma Băneasa, a fost eliberat din arest în Cipru

Clienții au semnat actele pentru noua locuință, unii au făcut credite pe care încă le achită. Încă din primele luni ale construcției însă, oamenii și-au dat seama de faptul că viitoarele lor case nu erau construite după cum scria în contracte.


„Eu mi-am cumpărat o garsoniera în primul bloc din complexul Planorama. De la super încântat cum eram la început am devenit foarte dezamăgit de ceea ce vad. Apartamentele sunt incredibil de mici, ca sa nu mai vorbesc de balcoane. Astea sunt chiar bătaie de joc, chiar și la apartamentele de 2 și 3 camere sunt foarte mici. Eu mi-am luat garsoniera cu balcon, adică una din cele de la etajele 14-15 ca numai aici sunt și balcoane la garsoniere”, a scris unul dintre păgubiți pe Forum Planorama.


Omul nu a primit nici până astăzi garsoniera pe care o cumpărase. Un alt păgubit semnala din primele luni ale proiectului că va pierde avansul plătit dezvoltatorului, dacă blocul de 15 etaje nu va fi gata la timp și în întregime. El era în această situație pentru că băncile nu îi acceptau creditul.

„Eu am plătit până acum doar avansul de 30% sau cat e, pentru că fac credit și până nu este apartamentul intabulat, nu-mi da nicio banca banii”, a scris pe același forum.


Un locatar scria, de asemenea că este obligat să ia un credit de la o bancă agreată de dezvoltator.

„Am recitit contractul și mie mi se pare ca ești obligat să faci creditul la o anumită bancă. Adică zice ceva de genul: cumpărătorul va contracta creditul la „Banca finanțatoare” iar la definiții avem „Banca finantațoare”= banca ce acordă vânzătorului un credit pentru dezvoltarea proiectului”.


Complexul Planorama din sectorul 2 al Capitalei a rămas un șantier uriaș, unde locuiesc oameni străzii în 3 din cele 4 turnuri construite. Doar 278 de apartamente au fost preluate de cumpărători, după ce au câștigat în instanță procesul cu dezvoltatorul și le-au finalizat tot pe banii lor. 

Între timp, zona clădirilor abandonate a devenit adăpost pentru oameni ai străzii, după cum arată o serie de filmări făcute în interior.

Pana la publicarea acestui material nu a putut fi contactat investitorul. Vom reveni cu informatii dupa ce vom primi un raspuns oficial.

Articolul precedentPeste jumătate dintre români sunt îngrijorați de urmările unui CUTREMUR ca cel din 4 martie 1977, însă doar una din cinci locuințe este asigurată – SONDAJ
Articolul următorServiciile de plată, obligate să raporteze la ANAF banii trimiși în țară sau din țară. Legea a fost promulgată