Angajaţii din direcţiile financiare din mai multe judeţe protestează, vineri, faţă de prevederile ordonanţei de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern. Serviciile de trezorerie sunt închise, într-o zi în care trebuie să fie făcute mai multe plăți către bugetari. Este vorba de circa 15 mii de angajați pentru care există riscul să nu își primească banii, potrivit Realitatea Plus. 

Potrivit sindicaliştilor, vineri, se protestează la Ploieşti, Piatra-Neamţ, Bihor, Satu Mare, Botoşani, Timişoara, Vrancea, Bacău, Craiova, Buzău, Iaşi, Constanţa, Galati, Teleorman, Botoşani.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, s-a dus personal la sediul central al Trezoreriei și declarat că peste 14.000 de plăți se vor face în cursul zilei de vineri, cu valoare totală de 5 miliarde de lei.

Joi, finanţiştii au anunţat că declanşează protestele în întreaga ţară, în urma apariţiei proiectului Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conţine prevederi referitoare la:

– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei

– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei

– Anularea posturilor vacante

– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala

”Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post”, au transmis sindicaliştii.

Aceştia susţin că, dacă ar fi aprobat în forma actuală, proiectul de OUG ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadul sistemului fiscal

– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale ”finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate

În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, sindicaliştii vor organiza protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă.

Articolul precedentInflația cu o cifră – Anunțul oficial: 9.4% rata anuală în iulie
Articolul următorMarcel Boloș a descins la Trezorerie pentru a se asigura că că se vor face astăzi plățile către bugetari