România a înregistrat un nou record istoric al prețului energiei electrice. Iar experții spun că este abia începutul, pentru că vor urma scumpiri în cascadă. În timp ce romanii iși calculează fiecare leu pentru a plăti facturile la curent, guvernanții par incapabili să ia o decizie care să îi scoată din criză. În exclusivitate pentru Realitatea Plus, vicepreședintele ANRE a explicat care sunt soluțiile pentru a ieși din această situație disperată. 

„Întrebarea este cum facem aceasta plafonare și dacă ne inspirăm din exemplele pe care le-am văzut, Spania si Italia, cred că sunt variantele de urmat. Spania reduce din prețul final plătit de consumatori TVA, elimină niște taxe plătite de producători și aplică o taxa pe extraprofiturile producătorilor, asta ca să se asigure că are resurse bugetare. În cazul nostru, cam același scenariu poate fi urmat,” a afirmat, în exclusivitate pentru Realitatea Plus, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy.

Oficialul ANRE a precizat că cel mai periculos efect este combinarea, în cascadă, a scumpirii energiei pentru clienții casnici și pentru firme.

„Cred ca acolo (în sectorul noncasnic) s-a reflectat si mai devreme aceasta creștere față de consumatorii casnici. Nu știu daca sunt în măsură să apreciez cu cât, dar practic e inevitabil ca aceasta creștere din piața engros, mai devreme sau mai târziu, să se reflecte în orice marfa sau orice serviciu de pe piață.”, a precizat Nagy.

Oficialul ANRE și-a exprimat totuși convingerea că proiectele elaborate la nivel decizional îi vor ajuta, în oarecare măsură, categoriile vulnerabile, dar că acestea vor avea de suferit chiar și așa.

Articolul precedentLEGILE PUTERII Mircea Coșea: De scumpirea energiei profită producătorii și statul, care-și asigură bani la buget
Articolul următorRomânia, în TOPUL scumpirilor de combustibil în Europa