Vești bune pentru șoferi: petrolul s-a ieftinit masiv

Prețul barilului de petrol s-a înscris pe o nouă tendință, după aproape un an de creșteri neîntrerupte, ca urmare a unei schimbări de atitudine din partea liderilor țărilor membre OPEC precum și a Kremlinului.

Ambele cotații ale țițeiului (atât cea WTI – West Texas Intermediate, stabilită în SUA, cât și cea Brent, de la Londra), se află într-o scădere accentuată, țițeiul WTI tranzacționându-se la doar 66,06 de dolari pe baril, pe minus cu peste 2,7 procente, în timp ce, la Londra, Brent-ul scade cu aproape 1% la 74,60 de dolari pe baril.

Această tendință, așa cum se poate constata și din graficul de mai jos, este relativ nouă pe piață, ambele cotații ale petrolului înregistrând creșteri extrem de ample din vara anului trecut, ca urmare a acordului de reducere a producției zilnice de petrol încheiat de țările membre OPEC și Rusia. Pornită la 42 de dolari, tendința de creștere a împins cotația la un maxim al perioadei de 72 de dolari, adică o scumpire cu peste 70% în doar 11 luni.

 

Grafic zilnic țiței WTI, sursa: platforma MetaTrader 5

Ce anume a determinat picajul?

Arabia Saudită și Rusia au discutat, recent, despre creșterea producției de petrol pentru țările membre OPEC și non-OPEC (Rusia), punând capăt perioadei în care nivelul zilnic al producției a fost redus cu 1,8 milioane de barili, ca urmare a acordului încheiat acum un an și jumătate. Motivația încă nu este limpede, însă este posibil ca tocmai această tendință de creștere accelerată să fi alarmat liderii pe ideea că, pe măsură ce acesta se scumpește, cererea de petrol ar deveni din ce în ce mai redusă, la care adăugăm și inițiativa de a contracara potențialele deficite de aprovizionare din Venezuela și Iran.

„Când am extins acordul până la sfârșitul anului 2018, am vorbit despre astfel de posibilități (de revenire la nivelul din 2016)”, a declarat recent Alexander Novak, ministrul rus al energiei. „O decizie va fi luată în iunie”, a adăugat el, referindu-se la ședința programată a țărilor OPEC și non-OPEC de la Viena, din perioada 22 și 23 iunie.

În afară de cele menționate mai sus, trebuie ținut cont și de faptul că, în perioada recentă, atât cotația petrolului, cât și cea a dolarului, au consemnat o apreciere sincronă și consistentă, aspect care, statistic vorbind, apare extrem de rar. În marea majoritate a cazurilor, prețurile pentru mărfuri au o dinamică invers corelată cu cea a dolarului, adică pe măsură ce crește dolarul, acestea scad și invers. Se prea poate ca ceea ce am consemnat în ultimele săptămâni, adică acea apreciere simultană, să fi ajuns la final și, astfel, barilul de țiței să corecteze masiv discrepanța respectivă.

Miercuri, 30 mai, vor fi făcute publice datele despre stocurile de petrol din SUA, care vor putea avea darul să confirme sau nu această tendință recentă de scădere adâncă a aurului negru.

Articolul precedentS-a hotărât: Pilonul II de pensii va fi opțional. Până nu va mai fi
Articolul următorImpozitele datorate pentru veniturile din speculația mondelor virtuale se platesc în moneda reala

Comments are closed.