S-a hotărât ce se știa: Plionul II de pensii va fi opțional. Pănă nu va mai fi deloc.

Marți seară Ministrul Muncii a anunțat la un post de televiziune apropiat conducerii PSD că decizia finală a fost luată: „Noi ne-am hotărât ce vrem să facem. Și este ceea ce am comunicat de anul trecut, și anume să fie opțional acest Pilon II. Fără doar și poate este bătută în cuie varianta aceasta… ”.  Informația era anticipată de realitateafinanciară.net Am anticipat chiar că va urma și o campanie de ”informare” menită să discrediteze fondurile de pensii. Dacă nu ar fi sesizat că e greu de explicat inexplicabilul, cum că banii gestionati de administratorii fondurilor de pensii sunt bani publici, tirul odată pornit de Dragnea ar fi fost de neoprit. Pentru a nu se rispi în figuri de stil greu de înțeles de către ”popor” modelul unguresc oferă o bună lecție de propagandă menit să mute ținta de la problemele reale ale Guvernului în adminstrarea banului public. Iar Olguța Vasilescu  aplică ce a învățat: ”Sigur, pe perioada verii veți vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru că sunt și din acestea. Nu-l naționalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au așteptări. Și că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga și această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuția la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înțeleagă”.

După ce liderii alianței la putere și ai guvernului i-au obișnuit pe români să spună lucurilor pe nume cu țărâita, Ministrul Muncii evită să definească acum și maniera în care cei care banii din Pilonul II vor fi ”pescuiți” și mutați la Pilonul 1 (al pensiilor de stat). Metoda ”Ungaria” era taxată la momentul respectiv de către ziarul Financial Times astfel: ”Naționalizarea  fondurilor de pensii private (chiar dacă nu a fost o naționalizare propriu-zisă, na) reprezintă o „tâlhărie profitabilă” doar pentru Guvern care își va putea derula politicile populiste pe durata acestui mandat cu banii celor milioanelor de foști clienți ai fondurilor de pensii private”.

Încerc să anticipez metoda ”România” ce va fi adoptată de Guvernul Dăncilă (anticipez și asta). Și mizez pe faptul că Executivul va dori să evite surpriza pe care au avut-o autoritățile maghiare. Când, în 2011, s-a tras linia, s-a constatat că în ciuda piedicilor, 103 mii persoane din totalul de 3,07 milioane înregistrați în sistem (România are 7 milioane asigurați), au decis să nu se supună draconicelor prevederi. Practic, 103 mii de oameni au fost pedepsiți de Guvernul lor pentru îndrăzneala da nu își fi pus complet bătrânețile în mâna statului maghiar. Și pentru ca sfidarea la adresa lui Orban să fie maximă, aceștia au respectat cu stoicism și umilitoarea prevedere de se deplasa la unul din cele șapte birouri regionale pentru a-și depune personal cererea de renunțare la pensia de stat.

Viclenia PSD este deasupra barbariei urmașilor lui Atila de la conducerea frumosei țări  vecine.  Metoda ”România” nu va consta în pedepsirea celor ce vor dori să continue să contribuie la sistemul privat din Pilonul II, ci în ademenirea lor. Si ce momeală ar fi mai bună, în acest caz, decât un bonus de vechime pentru cei ce vor renunța la pilonul II, în cuantum echivalent su chiar superior cu suma contribuției transferate! In definitiv în țara pensiilor speciale care au trecut pe minus 15 miliarde lei pe an, bugetul pensiilor de stat, o ”bonificație” pentru economia făcută prin transferarea contribuțiilor de la Pilonul II la Pilonul I, justifică mijloacele.

Realitatea este că, după ce, în fine, administratorii bugetului public au admis public ce au de gând să facă, poate are mai puțină importanță care este metoda lichidări fondurior de pensii. Deși, nicio moarte lentă nu este de dorit.

 

Articolul precedentPropunere CE: 27 miliarde de euro pentru România pentru perioada 2021-2027, fonduri de coeziune
Articolul următorVești bune pentru șoferi: petrolul s-a ieftinit masiv

Comments are closed.