Bitcoin, etherum precum și altele sunt criptomonede sau monede virtuale. Cu toate că nu au fost emise de vreo bancă centrală și nu sunt garantate, sunt cotate în relație cu monedele bancare și pot fi utilizate ca mijloc de plată, acolo unde sunt acceptate, bineințeles.
Cu toate că aceste criptomonede nu sunt recunoscute de către Banca Națională a României și nici reglementate, ca peste tot în lume de altfel, utilizarea lor nu este interzisă de vreo lege. Totodată, moneda virtuala nu este sub nicio formă monedă în sensul Legii nr. 127/2011 care reglementează activitatea de emitere de monedă electronică.
Tot ce a făcut Banca Națională a României a fost să atragă atenția că criptomoneda nu este monedă naționala și nici valută, iar acceptarea acesteia la plata nu poate fi impusă prin lege.
Pentru a clarifica unele aspecte, în 2015, BNR a publicat un comunicat referitor la schemele de moneda virtuală prin care atrage atenția asupra riscurilor care sunt asociate cu aceasta.
Dar ca în cazul oricărei valori, persoanele fizice pot efectua de tranzacții cu astfel de monede din care să obțină venituri. Se pune problema dacă aceste venituri sunt impozabile. Cu alte cuvinte, aceste venituri trebuie declarate la fisc, ca obligații fiscale, declarative si de plata?
În principiu da, deoarece Codul Fiscal stabilește la impozitarea persoanelor fizice rezidente, cu domiciliul în România că impozitul pe venit se aplică veniturilor obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României.
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt prevazute la art. 61 din Codul fiscal, astfel:
– venituri din activitati independente;
– venituri din salarii si asimilate salariilor;
– venituri din cedarea folosintei bunurilor;
– venituri din investitii;
– venituri din pensii;
– venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
– venituri din premii si din jocuri de noroc;
– venituri din transferul proprietatilor imobiliare;
– venituri din alte surse.
Deși veniturile din tranzacționarea criptomonedelor nu sunt specificate în mod expres de către Codul Fiscal vor trebui incluse la categoria veniturilor din alte surse. Astfel, conform art. 114 din Codul fiscal ” (1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) -h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.”
Trebuie specificat că tranzacțiile neefectuându-se prin intermediul conturilor bancare, fiscul nu are cum să urmărească sau să controleze operațiunile din mediul online. Rămâne la latitudinea noastră dacă să raportăm aceste venituri sau nu, acestea putând fi asimilate cu veniturile obținute ca urmare a unor activități de pe piețele financiare sau bancare.
În SUA, unde sunt tranzacții mult mai mari cu monede virtuale și fiscul mai activ, s-a impus deja impozitarea acestor venituri. Mai ales după anul trecut, bitcoinul a avut o creștere fabuloasă, de la 1.000 dolari la peste 19.000 dolari în luna decembrie, iar alte monede virtuale au avut creșteri și mai mari.
În SUA, impozitul se datorează doar în momentul în care moneda virtuală e transformată în dolari reali, iar diferența pozitivă dintre cursul inițial și momentul schimbului reprezintă profit și atunci trebuie impozitat. La fel ca în cazul în care se efectuează achiziția unui bun, de la o carte la un Lamborghini, se plătește impozit.
Însă, chiar și în SUA, unde IRS, fiscul lor, este recunoscut pentru capacitatea de a controla și de a nu lăsa practic nici un venit neimpozitat, tranzacțiile cu monede virtuale trec pe sub radar, fiind foarte dificil de descoperit.
Bineînțeles dacă sumele depășesc anumite valori când banii sunt schimbați sau la achiziții foarte scumpe atunci se observă și fiscul poate cere proveniența banilor și dovada plății impozitelor.
Comments are closed.