Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10%, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Marţi, indicele a coborât la 3,10%, cel mai mic nivel din 22 iunie, când a fost 3,09%.

Miercuri, indicele a stagnat la 3,10%.

Indicele se află pe un trend descendent din 3 august, când era la nivelul de 3,47%.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat miercuri la 3,37%, pentru a treia zi consecutiv.

Inflaţia a revenit în august peste pragul de 5%, iar economiştii nu exclud o nouă intervenţie a BNR pentru majorarea dobânzii-cheie (2,5% în prezent), deşi cred că banca centrală nu se va pripi şi va aştepta să vadă cum evoluează lucrurile în lunile ce vin.

În august, preţurile de consum, com­pa­rativ cu luna august 2017, au crescut cu 5,1% şi asta după ce, în iulie, scăzuseră la 4,56% de la 5,41% în iunie. Creşterea din august s-a făcut pe fondul majorării cu 6,78% a pre­ţurilor la mărfurile nealimentare, cu 4,15% a celor alimentare şi cu 2,61% a serviciilor. În august, faţă de iulie, preţurile, pe total, au crescut cu 0,28%. Pe total mărfuri alimentare, în august, faţă de iulie preţurile au scăzut cu 0,17%, iar pe total mărfuri nealimentere au avansat cu 0,66%. Au crescut puternic, din iulie până în august, preţul la gaze, cu 5,6%, şi preţul la energie, cu 3,1%. Preţul la serviciile de poştă şi telecomunicaţii a crescut cu 21,5%.

 

Articolul precedentINS: Scade numărul pensionarilor. Scade și pensia reală
Articolul următorBestJobs: 60% mai multe anunțuri pentru ocuparea de locuri de muncă în 2018

Comments are closed.