Statistica realizată de platforma de recrutare online BestJobs arată o piață a muncii foarte dinamică în primul semestru din 2018, iar managerii își mențin optimismul și pentru ultima parte a anului.

Astfel, 65% dintre angajatori consideră că vor oferi câte 10 locuri de muncă noi în al doilea semestru din 2018. De asemenea și pachetele salariale vor fi mai mari cu 5 – 20%  pentru aceste poziții noi.

BestJobs afirmă că angajatorii au postat pe platforma online anunțuri pentru aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe decât în perioada similară din 2017, iar tendința este de așteptat să continue și în a doua parte a anului.

Circa 64% dintre angajatori estimează că vor scoate la concurs până la 10 poziţii noi în semestrul doi din 2018, iar alţi 21% – între 10 şi 20 de poziţii noi, conform unui studiu desfăşurat de BestJobs pe un eşantion de 682 companii mici, medii şi mari din România.

”Pentru fiecare poziţie, 73% dintre companiile care vor face angajări caută între 1 şi 5 candidaţi, iar cele mai bune perspective de angajare sunt în domenii precum Vânzări (63% dintre companii au declarat că au în plan să angajeze pe astfel de poziţii), Administrativ (57%) şi Producţie (54%). În schimb, angajaţii specializaţi în domeniile Medicină şi Farmacie sau HoReCa vor avea mai puţine oferte de muncă la dispoziţie”, potrivit studiului.

Spre comparaţie, cea mai mare concurenţă pentru un loc de muncă în primele şase luni din 2018 a fost în domeniul vânzărilor, cu peste 6.000 de poziţii deschise, urmat de inginerie, cu aproximativ 3.000 de poziţii noi, IT şi auto-transport, fiecare cu peste 2.400 de poziţii deschise.

”Angajaţii din HoReCa au fost şi ei la mare căutare, cu peste 600 de poziţii deschise doar în perioada martie-mai 2018, pe fondul tendinţelor de recrutare pentru joburi sezoniere. La polul opus, domeniile care au avut nevoie de cea mai puţină forţă de muncă în perioada analizată sunt Finanţele şi Administrativ, care au înregistrat 495, respectiv 330 de job-uri disponibile în primele şase luni din 2018. În total, job-urile disponibile pe BestJobs au înregistrat peste 300.000 de aplicări”, se arată în comunicat.

Cele mai multe poziţii deschise în a doua jumătate a acestui an vor fi pentru job-uri de birou (white collars, 47%), urmate de cele pentru muncitori calificaţi (41%). Companiile caută cu precădere candidaţi pentru poziţii full-time, în timp ce doar 24% dintre angajatori spun că au în plan să recruteze şi pentru poziţii part-time sau project-based.

”Majoritatea poziţiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează candidaţilor cu 2-5 ani experienţă (54%), urmate de cele pentru candidaţi entry-level, cu până la 2 ani de experienţă (37%)”, se arată în studiu.

Criza de specialişti împinge companiile să facă eforturi pentru a atrage talente, astfel că 46% dintre angajatori se aşteaptă să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru poziţiile noi, comparativ cu începutul anului.

”Alţi 18% dintre angajatori cred că este nevoie de pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se aşteaptă inclusiv să fie necesar să ofere salarii chiar şi cu 20% mai mari pentru poziţii similare comparativ cu începutul anului”, se arată în studiu.

În plus, competiţia din ce în ce mai accentuată pentru candidaţi valoroşi împinge angajatorii să extindă inclusiv pachetele de beneficii extra salariale. Astfel, angajatorii iau în calcul posibilitatea să includă beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanţă, salturi cu paraşuta, reducere la biletele de avion şi chiar masaj la birou, potrivit studiului.

În prima jumătate de an, job-urile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag şi Jysk, acestea înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands şi Oracle, cu peste 8.000 de aplicări pentru poziţiile deschise.

 

Articolul precedentVesti bune pentru cei cu credite. ROBOR încremenit de BNR. Atenție la inflație!
Articolul următorLeul se depreciază până aproape de 4,64 lei/euro

Comments are closed.