Veste bună pentru șoferi: cotația petrolului scade cu 6%

Prețurile petrolului s-au prăbușit miercuri, participanții la piață reacționând drastic la reluarea livrărilor din Libia și creșterea tensiunilor comerciale dintre SUA și China.

Piața trecut peste datele agenției guvernamentale a SUA de energie (EIA – Energy Information Administration) care au relevat faptul că stocurile de țiței ale Statelor Unite au scăzut cu aproape 13 milioane de barili săptămâna trecută, cel mai important declin de aproape doi ani.

Aceste date au fost compensate de faptul că, în același timp, rafinăriile au produs o cantitate record de benzină în același interval și, în plus, stocurile de produse distilate au fost, de asemenea, în creștere.

Țițeiul Brent a plonjat spre finalul sesiunii de tranzacționare cu aproape 6%, la 74,21 de dolari pe baril, în timp ce barilul de țiței WTI (West Texas Intermediate) a scăzut cu 4,4% la 70,86 de dolari.

Spectrul impunerii unei noi runde de tarife vamale de 200 miliarde de mărfuri de către Statele Unite asupra produselor din China a trimis cotațiile mărfurilor in jos, împreună cu cele piețele bursiere, pe măsură ce tensiunea dintre cele mai mari economii din lume s-a intensificat.

„Preocupările legate de comerțul internațional au fost decisive astăzi”, a declarat Michael McCarthy, analist la CMC Markets. „Dacă aceste noi tarife vor introduse, vor avea un impact important asupra creșterii economice și a cererii la nivel mondial”.

China este un cumpărător de top al țițeiului din SUA, și a declarat recent că ar putea impozita petrolul din SUA dacă tensiunile comerciale vor crește.

La picajul petrolului a contribuit și anunțul National Oil Corporation de la Tripoli, care renunțat la a aplica forța majoră asupra a patru porturi petroliere libiene, declarând că producția și exporturile din terminalele libiene „vor reveni la niveluri normale în următoarele ore”.

După închiderea respectivelor porturi, producția de petrol din Libia a scăzut la 527.000 barili pe zi de la un nivel de 1,28 milioane de barili în februarie, a declarat, luni, compania.

De asemenea, miercuri, OPEC a raportat că producția cartelului a crescut în luna iunie, în timp ce producătorul de top al grupului, Arabia Saudită, a pompat țiței la cel mai înalt nivel consemnat de la sfârșitul anului 2016. Grupul a fost de acord, luna trecută, să înceapă să își sporească producția zilnică de țiței și sa renunțe astfel la plafonarea stabilită la finele anului 2016.

În același climat, faptul că Statele Unite au dat semne, marți, de o posibilă relaxare a sancțiunilor impuse asupra exporturilor iraniene de țiței a fost, de asemenea, un element catalizator al scăderii abrupte a petrolului.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat, marți, că Washingtonul va lua în considerare cererile unor țări de a fi scutite de sancțiunile asupra importului de țiței iranian, care sunt stabilite să intre în vigoare în noiembrie.

Articolul precedentTrump, gazele naturale, NATO, Germania, Rusia și un pic de Dragnea
Articolul următorAcțiunile la purtător, scoase din legilația UE. (Tel)Drum înfundat

Comments are closed.